Blaž Slišković, Husref Musemić i Miroslav Blažević analiziraju utakmicu sa Egiptom

0
313

Zamolili smo trojicu priznatih fudbalskih bh. stručnjaka Husrefa Musemića, Miroslava Blaževića i Blaža Sliškovića da analiziraju preksinoćnju utakmicu između Bosne i Hercegovine i Egipta. Pitanja koja smo im postavili su:

1. Izbor taktike i selekcija igrača?

2. Učinak debitanata Svena Tina Sušića i Anela Hadžića?

3. Odnos reprezentativaca prema državnom dresu?

4. Gestikulacije Edina Džeke upućene navijačima?

5. Je li atmosfera unutar reprezentacije uzdrmana?

Blaž Slišković, bivši selektor

Igrali su preko neke stvari!

1. Ne bih komentirao taktiku selektora Safeta Sušića. On što je želio, to je u srijedu i vidio. Sam je kazao da će mu meč protiv Egipta poslužiti kao kontrolni i nadam se da mu je poslužio svrsi i da je vidio neke stvari.

2. Bitno je da su se obojica trudila i pokazala veliku želju, istina, bilo im je veoma teško s obzirom na to da im je debitantski nastup. Neke posebne kvalitete nisam uočio, ali su mladi i pred njima je budućnost i treba na njih računati.

3. To me najviše boli. Fudbaleri svojim odnosom nisu samo razočarali selektora nego i Nogometni savez BiH i gomilu navijača. Kritike su opravdane, onakav odnos prema državnom dresu je žalostan.

Nije problem izgubiti, ali odigrati bez ikakve volje je tužno i nedopustivo. Krajnje je vrijeme da se to promijeni, jer će uskoro Svjetsko prvenstvo. Neki igrači, a prepoznat će se koji, igraju preko neke stvari za reprezentaciju BiH.

4. Džeko je previše napet i nervozan. Evidentno je da ima određenih psiholoških problema i zbog toga nije spreman pružiti ono šta zaista može. Svi od igrača njegovog kalibra očekujemo da briljira na terenu, da stvara sebi prilike, međutim, dočekamo da u 90 minuta jednom opuca na gol protivnika.

Ipak, ovaj problem je odranije prisutan i ne priliči jednom reprezentativcu da gestikulira s navijačima i traži zamjene. Vjerujem da će do Svjetskog prvenstva riješiti te probleme i da će biti onaj stari te da će pokazati svoje istinske kvalitete.

5. Smatram da atmosfera unutar reprezentacije nije uzdrmana, ali da je meč protiv Egipta svakako dobra lekcija. Bolje je da nam se sad ovo dešava nego na Svjetskom prvenstvu. Sada nam slijedi izvući pouke, uozbiljiti se i promijeniti odnos pojedinih reprezentativaca prema državnom dresu. Krajnje je vrijeme.

Husref Musemić, fudbalski stručnjak

Padovi su sastavni dio sporta

1. Taktiku ne želim komentirati, to je na Sušiću. On se, kao selektor, najviše pita i on odlučuje koga će zvati, teško da će ikada svima udovoljiti. Sušić ima svoju viziju i treba ga pustiti da radi svoj posao. Moramo spustiti loptu na zemlju i ne rušiti atmosferu u reprezentaciji. Jednostavno, igrači su imali loš dan protiv Egipta, ali je istina i da je nedostajalo volje reprezentativaca i zato smo izgubili.

2. Oni su se uklopili u sivilo. Njihova je nesreća bila da dobiju priliku u onakvoj utakmici. Jednostavno, ušli su u demotiviranu ekipu i više nisu ni mogli pokazati.

3. Činjenica je da se pojedinci ne zalažu onoliko koliko bismo svi mi voljeli. Moguće je da su premoreni, ali motivirani sigurno nisu bili. Reprezentativci na terenu moraju pokazati mnogo više želje i volje, ali to je sastavni dio sporta i dešavaju se takvi padovi.

4. Edin Džeko nije zaslužio onakve uvrede s tribina. Ima i on pravo da pogriješi i dozvolite da i on ima loš dan. Džeko je, također, živo biće, ne branim ga, ali se stavljam u njegovu poziciju. On je već godinama naš najbolji igrač i učinio je mnogo za našu selekciju.

5. Jedna utakmica ne može poremetiti atmosferu u reprezentaciji. Istina, prethodno smo poraženi i od Sjedinjenih Američkih Država i od Argentine u prijateljskim susretima, ali smatram da su oni kvalitetniji od nas, dok je ovo prekjučer bio samo loš dan čitave ekipe.

Miroslav Blažević, proslavljeni trener

Džeko, moraš voditi računa o publici!

1. Što se tiče taktike u susretu protiv Egipta, prvo poluvrijeme me je oduševilo. Vidio sam jednu moć naših reprezentativaca, ali Edin Džeko nije imao svoj dan. U suprotnom, sigurno bismo pobijedili Egipat.

2. Mislim da su Sven Tino Sušić i Anel Hadžić opravdali povjerenje i poziv selektora Safeta Sušića, ali rezultat je, nažalost, taj koji kvari sveopći dojam. Da smo pobijedili Egipat, bili bismo najbolji na svijetu, ovako ono što je dobro, prestaje biti dobro.

3. Veoma je teško nakon historijskog uspjeha i plasmana na Svjetsko prvenstvo da se ne manifestira ta anomalija. Moramo imati više tolerancije, sve su to mladi ljudi i već su mislima na Mundijalu u Brazilu, zbog toga dolazi do stanovitog opuštanja.

Upravo će im ovakve utakmice i kritike pomoći da čine rezultat u kontinuitetu i da dobiju svijest da nema nevažne utakmice kada je u pitanju dres reprezentacije koju predstavljaš.

4. Publika je, kao i uvijek, veoma stroga, a Džeko i svi mi moramo imati svijest da su oni najvažniji i da bez njih fudbal nema svrhu. Džeko je doživio planetarnu afirmaciju i on je relativno mlad i nije mu se lako s tim nositi.

Siguran sam da će mu ovo biti lekcija da ubuduće vodi računa o onima koji su najvažniji, a to je publika. Činjenica je da je odigrao loše i publika ima pravo da negoduje, to je fudbal, ne može uvijek dobivati aplauze.

5. Žalostan sam što svi kao zapete puške čekaju pa da razvaljuju sve ono što se napravilo. Nemoguće je da atmosfera ne bude uzdrmana, ali je bitno da se ne ide u neke radikalne, glupe poteze, koji bi omalovažavali sve ono što se napravilo. Moramo što prije konsolidirati redove i ne tražiti glave onih koji su nas odveli na Svjetsko prvenstvo.

 (Avaz)