Bijela kuća traži od Janukoviča da povuče snage sigurnosti iz centra Kijeva

Bijela kuća u četvrtak je zatražila od ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da odmah povuče snage sigurnosti iz centra Kijeva i poštuje pravo na mirne proteste, nakon što je primirje u toj zemlji propalo i broj ubijenih je naglo porastao.

– Zgroženi smo prizorima kada ukrajinske snage sigurnosti otvaraju vatru iz automatskog oružja na vlastiti narod – navodi portparol Bijele kuće Jay Carney u saopćenju za javnost, prenosi Reuters.

Broj poginulih u dvodnevnim sukobima u Kijevu nadmašio je 50 ljudi.

Predsjednik Janukovič trebao bi odmah povući snage sigurnosti iz centra Kijeva i poštovati pravo na mirne proteste, i “mi tražimo od demonstranata da mirno protestuju”, navodi Carney.

CentralnoGrijanje

U saopćenju Bijele kuće poziva se na dijalog između vlade i demonstranata, a predsjednik Barack Obama je na konferenciji za novinare u srijedu navečer u Meksiku pozvao na stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, i u krajnjoj liniji, na slobodne i poštene izbvore.

– Tražimo od ukrajinske vojske da se ne angažuje u sukobu koji se može riješiti političkim sredstvima. Upotreba sile neće riješiti krizu. Jasni koraci moraju se poduzeti na okončanju nasilja i pokretanja smislenog dijaloga koji umanjuje napetosti i bavi se žalbama ukrajinskog naroda – navopdi Carney u saopćenju.

On tvrdi da će Sjedinjene Države sarađivati sa svojim evropskim saveznicima kako bi se odgovorni za nasilje primjereno sankcionirali.

(FENA)