BiH za 20 godina sagradila samo 79 kilometara autoputa

0
112

Najnovija naučna istraživanja objavljena u decembru 2013. godine još jednom su potvrdila da se Bosna i Hercegovina nalazi na dnu ljestvice po broju sagrađenih modernih saobraćajnica u Evropi, ali i na Balkanu!

Naplata putarine

Kako se navodi u istraživanju, Crna Gora nema autoput, Makedonija ima 7,7 kilometara, dok je naša država od 1995. godine sagradila mizernih 79 kilometara modernih autoputeva. U isto vrijeme, Albanija ima 180 kilometara, naš zapadni susjed Hrvatska sagradio je 1.060, a Srbija 498 kilometara autoputa.

Od 2005. godine, kada je BiH imala 20 kilometara modernih autoputeva, do danas je sagrađeno samo 59 kilometara.

Ekonomski stručnjak Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran kazao je za „Avaz“ da je teško proračunati koliko naša država gubi zbog toga, ali da se sigurno radi o stotinama miliona KM godišnje.

 Ogromne su zarade na putarinama. Na ovako mali broj kilometara, država inkasira desetine miliona maraka. Da postoji kompletna trasa autoputa 5C, samo od putarina, putnika i turista koji bi u BiH trošili gorivo, hranu, piće… zaradile bi se stotine miliona KM – kazao je Gavran.

thumb

Brži transport

S druge strane, Gavran kaže da bi bolje saobraćajnice omogućile razvoj bh. turizma, brži, efikasniji i pouzdaniji transport.

– Efekti bi bili ogromni. Otkako je Hrvatska sagradila više od 1.000 kilometara autoputa, njihovi prihodi mjere se astronomskim ciframa, u stotinama miliona KM. S druge strane, naša država to sve gubi – istakao je Gavran.

Ogromni efekti

– Ogroman efekt bile bi i investicije koje se mjere u milijardama. Kompletna građevinska operativa bi se aktivirala, domaće kompanije bi radile, pa čak i da su podizvođači. Da se drugačije radilo, mnoga naša preduzeća ne bi propala – dodao je Gavran.

(Avaz.ba)