BiH u 2013. smanjila vanjskotrgovinski deficit

0
58

U Sarajevu je danas održana prezentacija vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom u 2013. godini zainteresiranim ambasadama i diplomatskim odjelima kako bi se dodatno poboljšala saradnja BiH sa stranim zemljama i narednih godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić tim povodom je okupljenim novinarima rekao kako BiH još uvijek nije dostigla nivo vanjskotrgovinske razmjene iz 2010. godine.

“Nismo još došli na nivo vanjskotrgovinske razmjene iz 2010. godine. Još uvijek nam je manji izvoz i manja pokrivenost izvoza uvozom. Bitno je ipak da smo smanjili taj debalans, dakle izvezli smo robe više nego 2011. i 2012. godine”, rekao je on dodajući da je cilj današnjeg skupa da se kreira što bolji poslovni ambijent u BiH.

“Najviše smo prošle godine izvozili električnu energiju, gdje smo zabilježili povećanje izvoza od preko 240 posto. Izvozili smo u značajnoj mjeri i automobilska sjedala, ali električna energija nam prednjači kod izvoza. Najviše smo izvozili u Njemačku, Austriju i Hrvatsku”, kazao je Egrlić.

Naglasio je da je BiH prošle godine više uvozila nego izvozila u oblasti poljoprivrednih proizvoda, gdje prema njemu, BiH ima veliki potencijal koji je potrebno iskoristiti narednih godina.

“Vanjskotrgovinski deficit u prošloj godini iznosio je 6,3 milijarde KM i manji je za 7,34 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 57,87 posto. Svi ovi podaci govore o osjetnom poboljšanju vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u odnosu na 2012. godinu”, rekao je Egrlić.

Dotakao se i posljednjih dešavanja u BiH u vezi sa protestima građana, kazavši kako to može biti zamajac da političari konačno počnu raditi za sve građane i cijelu zemlju.

“Posljednji događaji mogu biti točak koji može da pokrene političare da rade svoj posao i da pokrenu aktivnosti koje stoje godinama. A ako to samo ostane na zgarištima, to je šteta, koja se već i osjeti, jer je naš rejting malo pao. Ali sve ovo neće ostaviti velike posljedice na privredu ako političari počnu da rade svoj posao”, rekao je on.

Inače, prošle godine je BiH zabilježila rast izvoza roba i proizvoda od 5,03 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je uvoz smanjen za 0,56 posto.

Također, vrijednost izvoza iz BiH prošle godine je iznosila 8,6 milijardi konvertibilnih maraka (KM), dok je uvoz iznosio 14,9 milijardi KM.

Današnjoj prezentaciji “Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine sa svijetom u 2013. godini” prisustvovao je veliki broj predstavnika ambasada i međunarodnih organizacija i institucija u BiH.

(AA)