BiH se zadužuje za novih 300 milijuna KM kod MMF-a

Bosna i Hercegovina mora zatražiti produženje postojećeg stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi osigurala proračunsku stabilnost entiteta što će ujedno značiti njihovo dodatno zaduženje za 300 milijuna konvertibilnih maraka.
“To je već načelno dogovoreno. Od ovog iznosa Federacija BiH računa na 200 milijuna KM, a Republika Srpska na 100 milijuna KM”, izjavio je (bivši) federalni ministar financija Anto Krajina, a potvrdili su Nezavisnim novinama i neimenovani dužnosnici i predstavnici MMF-a.

Krajina kaže kako entiteti nemaju dovoljno izvora za samostalno punjenje proračuna pa se moraju zadužiti, a MMF još uvijek daje najpovoljnije kredite.

BiH i MMF su 2012. godine sklopili dvogodišnji ugovor o stand-by aranžmanu i kreditu po toj osnovi vrijednom 402 milijuna eura.

Taj ugovor istječe u kolovozu, a u BiH sada traže produženje koje bi podrazumijevalo osiguranje dodatnih 153 milijuna eura kako bi se “pokrili” proračunski rashodi entiteta u razdoblju do lipnja 2015. godine.

CentralnoGrijanje

Predstavnik MMF-a u Sarajevu Ruben Atoyan izjavio je kako je za tu financijsku instituciju zahtjev za produženje stand-by aranžmana s BiH načelno prihvatljiv. Kazao je kako u MMF-u smatraju da je u BiH važno održati ostvarene rezultate u fiskalnoj konsolidaciji i ujedno nastaviti smanjivati javni dug.

“Očekujemo kako će se krajem 2014. godine javiti dodatne potrebe za financiranjem zbog visokih obveza po osnovi servisiranja duga i niže razine poreznih prihoda od one koja je očekivana na početku stand-by aranžmana”, izjavio je Atoyan.

U MMF-u su procijenili kako bi bez dodatnih sredstava za proračune entiteta u BiH moglo doći do “značajnih socijalnih poteškoća”.

(HINA)