BiH: Proslava Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

0
96

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Na današnji dan, 9. maja  1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Dan Evrope   se obilježava  u znak sjećanja na dan kada je 1950. godine   Robert Šuman predstavio svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik.

Predstavnici državnih i entitetskih institucija i brojni građani u znak sjećanja na Dan  pobjede nad fašizmom i Dan Evrope položiće cvijeće i vijence na spomenike žrtvama fašizma širom BiH.

Tako će  delegacije vlasti u BiH i predstavnici udruženja položiti cvijeće na spomen-obilježje kod “Vječne vatre” u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u povodu obilježavanja 9. Maja – Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom položit će cvijeće na Spomen obilježje “Vječna Vatra” i Spomen park “Vraca”, te će  u Velikom parku u Sarajevu prisustvovati manifestaciji “Djeca Sarajeva” – Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Uime člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Đuro Beronja savjetnik u kabinetu, položit će vijenac na spomenik “Žrtvama fašizma” na Trgu palih boraca u Banjaluci.

Pored Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. u Velikom parku bit će upriličena manifestacija pod nazivom “Djeci Sarajeva”, povodom obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu i Dana pobjede nad fašizmom.

Programom manifestacije predviđeno je obraćanje predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikreta Grabovice i recitali učenika Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” i djevojčica iz vrtića “Slavuj”.

Planirano je, također, izvođenje prigodnih muzičkih numera hora pod vodstvom maestra Emira Nuhanovića, saopćeno je iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva  1992.-1995.  godine.

Šef Delegacije EU u BiH i sprecijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen prisustvovat će obilježavanju Dana Evrope u BiH u Međunarodnom centru za djecu i mlade u Sarajevu gdje će se odigrati Mjuzikl za djecu i odrasle “DJ Šampinjoj – Vrh svijeta”.

(brzevijesti.ba)