BiH neophodne reforme za unapređenje poslovnog okruženja

0
119

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, koji je i guverner Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH, učestvovao je danas u Londonu na konferenciji EBRD-a na visokom nivou „Investiranje u zapadni Balkan“ (Investing in the Western Balkans).

Na konferenciji su predsjednici vlada, ministri i predstavnici poslovne zajednice zemalja zapadnog Balkana, te predstavnici EBRD-a, Evropske unije i Svjetske banke prezentirali investicione i poslovne prilike u zemljama pojedinačno i regionu uopće, promovirali direktne strane investicije, kao i projekte prekogranične saradnje u regionu.

Lagumdžija je u okviru sesije o temi „Investiciona klima“ (Investment climate) predstavio investicione i poslovne prilike u Bosni i Hercegovini. Između ostalog je istaknuo da se prema ovogodišnjem Globalnom izvještaju konkurentnosti (GCI 2013-14) BiH trenutno nalazi na 87. mjestu u svijetu što predstavlja stalni rast u posljednje četiri godine.

Kreditni rejting BiH prema agencijama Moody’s Investors Service i Standard & Poors, koje prate suvereni kreditni rejting BiH, ostao je isti i krajem 2013. godine (Moody’s Investors Service – „B3 sa stabilnim izgledima”, Standard & Poor’s – „B sa stabilnim izgledima”).

Spoljni dug BiH je na kraju 2013. godine iznosio 11 milijardi KM ili 36 posto BDP-a, što je najbolji pokazatelj u regionu. Samo u FBiH ove godine će biti vraćeno 750 miliona KM starih dugova, dok će od međunarodnih finansijskih institucija, MMF-a biti doznačeno samo 500 miliona KM.

Fiskalni deficit je najmanji u regionu i za četiri godine je smanjen sa 5 posto na 2,1 posto BDP-a.

Lagumdžija je istaknuo da je poslovno okruženje u BiH u prošloj godini u neznatnoj mjeri poboljšano određenim aktivnosti entitetskih vlada kroz modernizaciju i pojednostavljivanje zakona o inspekcijama i zakona o preduzećima, kao i reformu registracije preduzeća.

Ocijenio je da su za unapređenje okruženja potrebne i određene reforme, s ciljem poboljšanja političke stabilnosti, borbe protiv korupcije, podizanja efikasnosti javne uprave i administracije u institucijama BiH na svim nivoima vlasti, u cilju njene efikasnije i ekonomičnije organizacije, kao i orijentiranje na razvoj bazne ekonomije, sektora industrije i proizvodnje, kao osnove za otvaranje novih radnih mjesta, ekonomsku aktivnost i privlačenje novih stranih ulaganja.

Također, istaknuo je da je ohrabren najavama evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea da će Evropska komisija u narednom periodu imati novi, ekonomski pristup prema zemljama zapadnog Balkana, a koji se odnosi na jačanje konkurentnosti, povećanje nivoa zaposlenosti i ekonomski rast.

– Postojeći zastoj u rješavanju određenih političkih pitanja, među kojima je i implementacija presude u slučaju „Sejdić-Finci“, sigurno ima određeni negativni utjecaj na sveukupnu sliku o BiH, ali isti ne treba da bude prepreka za ekonomski razvoj zemlje, što je i EU izgleda prihvatila sa novim pristupom prema našoj zemlji na putu ka evropskim integracijama, koji će se ogledati u ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, te ubrzanju razgovora i pružanju tehničke pomoći u implementaciji poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala – naglasio je Lagumdžija.

Lagumdžija je sa delegacijom iz BiH učestvovao na sastanku sa predsjednikom EBRD-a Suma Chakrabartijem, na kojem je bilo riječi o novim ulaganjima Banke u naš region, sa posebnim fokusom na investicije u mala i srednja preduzeća.

Na marginama konferencije Lagumdžija se sastao sa delegacijom EBRD-a i tom prilikom je razgovarano o održavanju prezentacije poslovnih i investicionih mogućnosti Bosne i Hercegovine na predstojećem Godišnjem zasjedanju Odbora guvernera EBRD-a koje će u maju ove godine biti održano u Varšavi, čime će BiH biti jedina zemlja regiona koja će imati takvu prezentaciju.

Tokom boravka u Londonu, Lagumdžija se sastao i sa Nigelom Caseyem, savjetnikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Davida Camerona sa kojim je razgovarao o posljednjim dešavanjima u našoj zemlji, kao i potrebi novog pristupa Evropske unije prema BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Vijesti.ba/Fena)