BiH ne može izvoziti mlijeko u EU!?

0
95

Mlijeko i mliječne proizvode Bosna i Hercegovina ne može izvoziti u EU, jer resorne institucije nisu dovoljno radile da bi postigle zadate standarde…

Delegacija Ureda Evropske unije za hranu i veterinarstvo (FVO) posjetila je BiH i saopćila preliminarne rezultate o tome da li naša zemlja ispunjava uvjete za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, kao i dvojica resornih entitetskih ministara Stevo Mirjanić i Jerko Ivanković Lijanović, kazali su da su zadovoljni postignutim.
Entitetske i institucije BiH su, tvrde, uložile značajne napore u posljednjih nekoliko mjeseci, kako bi BiH zadovoljila kriterije i standarde koji se od nje očekuju.
– Upoznati smo i sa određenim nedostacima, kao i sa onim što moramo realizirati u narednom periodu kako bismo u konačnici dobili zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda – kazao je Tučić.

Zašto su ministri zadovoljni? 

Dakle, uvjete za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda još uvijek ne ispunjavamo, ali za to imamo opravdanje, kostatovao je Tučić i pojasnio:
– Nijedna zemlja u regionu, u procesu pridruživanja EU nije dobila zeleno svjetlo za izvoz nakon prve FVO misije. Ovo je za BiH bila prva. Srbija je recimo dobila dozvolu tek nakon četvrte posjete. Radi se o preliminarnim nalazima, a zvaničan izvještaj tek očekujemo!
Tučić je dodao da ne može govoriti trenutno o detaljima, koji im nisu u velikoj mjeri ni prezentirani, a tako navodno zahtijeva i FVO.
Entitetski ministar Mirjanić je kazao da su proteklih nekoliko mjeseci entitetske i državne institucije radile mnogo na otklanjanju nedostataka u objektima za proizvodnju i preradu mlijeka. Međutim, moralo se kaže početi raditi mnogo ranije.

Zabranjena novinarska pitanja 

Ivanković Lijanović je dodao da je inspekcija bila važna kako bi znali šta naša zemlja treba uraditi u narednom periodu.
– Postoji potreba da se naš sistem za veterinatrstvo jednim dijelom još unaprijedi – rekao je Ivanković Lijanović uz standardnu opasku “činit ćemo sve” da uradimo svoj posao.
Trojica ministara su kao što se vidi ipak zadovoljni, samo nije posve jasno čime, jer bh. privrednici još uvijek ne mogu izvoziti. Novinarima je bilo uskraćeno pravo da postavljaju pitanja vezano za temu, iako su pozvani na konferenciju za medije, koju su doduše u Ministarstvu vanjskih poslova nazvali “izjavama za medije”, što je valjda trebalo značiti da se ministre ne smije ništa pitati.

(Biznis.ba)