BiH će zbog šteta od poplava povećati uvoz prehrambenih proizvoda

0
218

Ekonomski stručnjak i direktor Instituta za strateška ekonomska istraživanja Sarajevo Anton Jekauc je izjavio da štete nanesene poljoprivrednim usjevima usljed poplava u BiH nimalo nisu male niti zanemarive.

Iako će se visina šteta u poljoprivredi izazvana poplavama moći utvrditi tek u narednih mjesec dana, već sada je vrlo izvjesno da će prinosi kako žitarica tako i povrća biti znatno umanjeni. Najviše su pogođeni usjevi pšenice, krompira i kukuruza te bi, prema nekim procjenama, prinosi ovih usjeva ove godine mogli biti i za 50 posto manji. Ekonomski stručnjaci napominju da će se to direktno odraziti i na uvoz poljoprivrednih proizvoda a posebno žitarica iz inostranstva.

“Štete će najviše osjetiti privatni poljoprivredni proizvođaći i zemljoradničke zadruge. Poljoprivreda kao oblast privrede u BiH je skroz zanemarena. Štete za privredu BiH nastaju u cjelokupnom procesu reprodukcije, odnosno u nečinjenju Vlade Federacije i Vlade RS-a. One uopće ne vode svrsishodnu ekonomsku politiku koju mora da prati niz drugih politika, kao što je poreska politika, borba za izgradnju nasipa, politika navodnjavanja…”, ističe Jekauc.

Naglašava da ekonomska politika u sektoru poljoprivrede u cijeloj BiH nije pametno i sistemski isplanirana iako postoji ogroman potencijal da zemlja ostvari veliki profit od ove grane koja bi mogla da primi na hiljade novih radnika sa biroa za zapošljavanje.

“Ekonomska politika koja se vodi u BiH je općenito katastrofalna, pa prema tome i ekonomska politika u poljoprivredi je nedostatna. Tako se naprimjer u zemlji svake godine ne obradi preko dva miliona hektara plodne zemlje, a od toga se navodnjava nešto preko jedan posto obrađenih površina. Tu se nalaze najveće štete za privredu i stanovništvo u BiH”, ocjenjuje ovaj ekspert.

Ipak, smatra da i pored velikih šteta koje su poplave pričinile na poljoprivrednim zemljištima cijene brašna neće mnogo rasti u narednom periodu jer, smatra, da se bh. privreda u velikom djelu u ovom sektoru oslanja na uvoz.

“Smanjenje prinosa za 50 posto kako procjenjuju poljoprivredni stručnjaci neće mnogo utjecati na poskupljenje brašna jer se kod nas uopće sve uvozi i cijene zavise od međunarodnih trendova cijena za poljoprivredne proizvode na stranim tržištima. Dokle će to biti tako, ostaje da vidimo”, napominje Jekauc.

Podsjeća da se BiH i ranijih godina suočavala sa istim ili sličnim trendovima zbog poplava ili zbog suša kada je dolazilo do porasta uvoza žitarica, posebno pšenice i kukuruza, što će se, kako napominje, desiti i ovaj put.

“Uvoz poljoprivrednih proizvoda će sasvim sigurno porasti narednih mjeseci, jer s padom standarda i kupovne moći stanovništvo će više trošiti jeftinije namirnice kao što su kruh i tjestenine. Ipak, teško je kazati koliko sve to može potrajati”, mišljenja je ovaj stručnjak.

Inače, prema navodima Federalnog operativnog centra civilne zaštite, u poplavama prethodnih sedmica na teritoriji Federacije BiH najviše je pogođen Tuzlanski Kanton. Tako je na području općine Gračanica rijeka Spreča poplavila oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta. Također, na području općine Doboj Istok, pod vodom je bilo oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U naselju Donji Rainci u Kalesiji došlo je od priobalnog izlijevanja rijeke Spreče, a poplavljeno je oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta.

(RTV Slon)