BiH 31. maja mora imati usvojen zakon protiv pranja novca ili ide na crnu listu

0
104

Ukoliko Bosna i Hercegovina do 31. maja ove godine ne usvoji novi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa međunarodnim standardima, Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti –  Moneyval će već dan kasnije, 1. juna, uvrstiti BiH na crnu listu VE.  Odlučeno je to na sjednici Moneyvala u Strasbourgu, potvrđeno je u Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu za Anadolu Agency (AA).

Kako je naglašeno, izdavanje javne izjave je treći korak Moneyvala prema procedurama jačanja usklađenosti.

“Moneyval je otvorio ove procedure u pogledu Bosne i Hercegovine, zbog važnih nedostataka u zakonodavstvu Bosne i Hercegovine u vezi sa sprečavanjem  i borbom protiv pranja novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti. U skladu sa Poslovnikom o radu, primijenjen je niz koraka od decembra 2010. godine, što je u februaru 2014. godine kulminiralo misijom na visokom nivou, kako bi se potvrdila zabrinutost Moneyvala vezana za  nepridržavanje Bosne i Hercegovine referentnim dokumentima”, naglašeno je iz Vijeća Evrope.

Vijeće ministara BiH na sjednici u petak iskazalo je opredijeljenost da se zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ponovo što prije stavi u parlamentarnu proceduru. Nacrt izmjena Krivičnog zakona je već pripremljen i bit će razmatran na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH.

“Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti da odmah pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi novi tekst nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kako bi hitno bio upućen u parlamentarnu proceduru”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Ovaj zaključak Ministarstvo sigurnosti u saradnji s Generalnim sekretarijatom odmah će biti dostaviti Sekretarijatu Moneyvala.