BH Telecom plaća Pinku više nego svim medijima u BiH zajedno!

Polovinom prošle godine uprava BH Telecoma je sa srbijanskom medijskom kućom Pink potpisala ugovor o reemitiranju programa ove kuće na IPTV platformi Moja TV. Iako je ugovor skrivan od javnosti, ipak je procurila infomacija da BH Telecom za ovaj program plaća jedan (1) euro po korisniku.

Kako danas Moja TV BH Telecom ima više od 120.000 korisnika, to praktično znači da svakog mjeseca u Beograd šalje 120.000 eura, odnosno 1,34 miliona eura godišnje!

Važno je znati da se ovdje ne radi o Pinku BiH, nego o kompletu kanala koji se ne emitiraju iz BiH, niti su registrirani u BiH, pa tako ova srbijanska tv kuća ne plaća ni zakonske poreze u ovoj zemlji za sadržaj i marketing koji emitira u okviru ovoga programa. To su filmski, serijski, reality i muzički kanali na kojima ova stanica vrti svoje programe, prebacujući ih sa jednog na drugi kanal i tako ukrug.

Mediji u BiH konstatiraju da je domaća medijska zajednica zabrinuta zbog ovakvog poslovnog poteza državnog operatera, ali većina njih zbog svojih marketinških ugovora sa ovom kućom šuti. Na velikom gubitku su domaće komercijalne tv stanice, ali i kreativna i marketinška industrija u BiH. Velike štete od ovih ugovora trpi i javni servis koji postepeno propada, jer širenjem IPTV mreže radikalno se smanjuje broj pretplatnika rtv takse.

CentralnoGrijanje

I dok svi šute, u čitavom regionu se sa podsmijehom širi priča o ovom poslovnom potezu BH Telecoma kao samoubilačkom činu za televizijsku, marketinšku i kreativnu industriju u BiH. Ovakvim potezima topi se kreativni potencijal domaće televizijske industrije i domaći tv. kanali, javni ili komercijlani, postaju samo emiterski poligon za reprizno prikazivanje produkcije iz Srbije i Hrvatske.

Da li je na sceni pokušaj svjesnog pretvaranja BiH u potpunu medijsku koloniju Beograda i srbijanskih medijskih kuća?! I, ko je sve u BH Telecomu dobar na ovakvim pogubnim ugovorima?

(Vijesti.ba/Slobodna Bosna)