Bh političare treba “udariti po džepu”

Nagomilane probleme u BiH treba početi rješavati direktnim finansijskim pritiscima na bh. političare,rekao je Sebastijan Kurc, ministar inostranih poslova Austrije.

Kako prenosi list “Kleine Zeitung”, Kurc je kazao da Brisel ne može više da gleda u stranu kad je u pitanju korupcija u BiH, istakavši da je osim njega i nekoliko drugih visokorangiranih diplomata od EU zatražilo čvršći pristup.

“Nezaposlenost u BiH je užasno visoka, a glavni uzrok je politički sistem koji ne funkcioniše. Dejtonski ustav jeste zaustavio rat, ali nije stvorio funkcionalan sistem. Mislim da je krajnje vrijeme za donošenje novog ustava”, rekao je Kurc.

Političari u BiH imaju različito mišljenje o načinu i stepenu angažmana međunarodne zajednice u zemlji, ali se svi slažu da finansijski, kao ni bilo koja druga vrsta pritisaka, nije rješenje za BiH.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, istakao je da ne očekuje bilo kakvu vrstu dodatnih sankcija bilo prema političarima ili zemlji u cjelini, potkrijepivši to činjenicom da BiH odavno nije u fokusu međunarodne zajednice.

CentralnoGrijanje

“Mi smo djelimično već pod nekim vidom finansijskih sankcija nakon suspenzije Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA). Drugi način sankcionisanja ne vjerujem da bi dao bilo kakav doprinos. Naprotiv, mislim da bi samo ojačao ekstremne stavove sa svih strana”, rekao je Prodanović.

Mirsad Đapo, potpredsjednik SDP-a, smatra da međunarodna zajednica mora da se aktivnije uključi, ali ni on se ne slaže da bi sankcije prema političarima donijele rješenje.

“SDP je razumio poruku koju su prenijeli građani kroz one proteste i jedna od mjera koje smo predložili, a koja se odnosi na smanjivanje plata i privilegija funkcionerima, mislimo da jeste način na koji treba dalje raditi”, rekao je Đapo.

(RTV Slon/list “Kleine Zeitung”)