Bh. oskarovac priprema novi film: Priča o muslimanu i Jevrejki

0
25

Danis Tanović, bh. oskarovac, snimat će u narednom periodu film u Sarajevu. Kako “Dnevni avaz”saznaje , Tanović je već obilazio neke lokacije na kojima će zabilježiti kadrove, a jedna od njih je “Cabaret Gentlemen’s Club Cristal” u hotelu “Holiday”. Reditelj je na svoj pofil na Instagram postavio fotografiju upravo iz ovog kluba.

Tanović  je rekao da je trenutno na odmoru te nije  želio da otkriva više detalja u vezi s novim ostvarenjem.

Dva projekta

– Na moru sam, vraćam se u Sarajevo za deset dana – kratko je prokomentirao reditelj.

No, prema našim saznanjima, upravo boravak na moru Tanović koristi kako bi uradio određene korekcije na scenariju za novi film. Reditelj je potvrdio naše informacije, objavivši na Instagramu fotografiju sa plaže uz opis: “Tražim inspiraciju (Looking for an inspiration…)”

U najvećoj filmskoj bazi podataka, popularnom IMDb-u, u kojoj su i podaci o ostvarenjima našeg reditelja, među nadolazećim projektima navedene su dvije filmske priče. Jedna od njih zasnovana je na noveli Amina Maloufa (Maalouf), libansko-francuskog pisca, koji se u svojim djelima bavi odnosim hrišćanskog i islamskog svijeta.

Prema informacijama našeg izvora, Tanovićeva nova filmska priča bit će smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata i neposredno po njegovom okončanju. Upravo se to podudara s opisom filmskog projekta na IMDb-u, pod nazivom “Ports of Call”. Filmska priča prati dvoje ljudi Osijana (Ossyane), muslimana, i Klare (Clara), Jevrejku iz Beča, borca za slobodu. Njihovi putevi ukrštaju se pred kraj arapsko-izraelskih sukoba 1948. godine.

Produkciju filma radit će sarajevska kuća “Pro.ba” pod vodstvom producentice Amre Bakšić-Čamo. Tanović je u proteklom periodu upravo sa producenticom Bakšić-Čamo radio konsultacije te su zajedno obilazili lokacije u bh. glavnom gradu u potrazi za najpodesnijim mjestom za novo ostvarenje.

Visok budžet

Naš izvor, također, otkriva da je u pitanju visokobudžetni film, u koji filmska ekipa polaže velike nade i očekivanja. Po Tanovićevom povratku u BiH, uslijedit će potpisivanje ugovora sa saradnicima te razrada detalja.

Inače, Tanović se i do sada u svojim ostvarenjima bavio socijalno-društvenim temama, životom običnog čovjeka, te se zalaže za brisanje svih granica među ljudima.

Jedini bh. oskarovac

Danis Tanović jedini je naš oskarovac, koji je ovu prestižnu filmsku nagradu dobio za debitantski film “Ničija zemlja”. U svojim ostvarenjima nastoji pronaći suštinu svake scene te njen sveukupni doprinos krajnjem rezultatu. Značajna ostvarenja u posljednje dvije godine su “Epizoda u životu berača željeza” (2013.) te “Tigrovi” (2014.). Tanović, također, potpisuje i veći broj dokumentarnih ostvarenja.

(Avaz)