Besplatne javne Wi-Fi mreže su opasne!?

Vodeći evropski stručnjaci za kompjutersku sigurnost i cyber-kriminal koji rade za Europol upozoravaju javnost na opasnost korištenja javnih Wi-Fi pristupnih tačaka

Ovo je upozorenje motivisano sve češćim slučajevima napada i krađama podataka izvršenih upravo preko besplatnih Wi-Fi mreža na koje se spajaju brojni korisnici širom Evropske unije.

Razmjena osjetljivih i tajnih podataka, a posebno korištenje mobilnog bankarstva, ne preporučuju se korisnicima spojenim na nesigurne mreže, navode iz Europola. Takve bi radnje trebalo obavljati samo na bežičnim mrežama koje poznajemo, a nikako na javnim mjestima, preko raznih hotspotova u restoranima, kafićima i slično.

CentralnoGrijanje

Najveća opasnost prijeti od hakerskih napada tipa man-in-the-middle, u kojima napadač presreće sav saobraćaj između korisnikovog uređaja i pristupne tačke, i tako prikuplja sve podatke razmijenjene među njima. Najbolja prevencija takvih napada upravo je podizanje svijesti o sigurnosti na mreži, a u tom smijeru kreće se i ovo upozorenje iz Europola.

(ITVESTI)