BERIZ KABILOVIĆ: Od pucnjava do ranjavanja i tako u krug

Vozeći se u automobilu „Audi“, oko 12:30 sat,i ranjeni su Beriz Kabilović i Đani Elezović.

Na njih je pucao za sada nepoznati muškarac, najverovatnije iz automatske puške. Napadač je navodno, noseći pancir, između parkiranih automobila čekao da Kabilović i Elezović prođu autom, te na njih otvorio vatru.

Jedan od prolaznika sjeo je u izrešetani automobil i ranjene odvezao u UKC Tuzla.

Beriz Kabilović je već redovni učesnik pucnjava, te stalni gost crnih hronika u medijima u BiH. On je rođen u Zvorniku, a nastanjen je u Gornjoj Tuzli.

On je 19. marta 2013. godine ranio 35-godišnjeg Amara Adrovića ispred kafića „Harfa“ u Tržnom centru Brčanska Malta u Tuzli.

Obračunu je prethodio raniji sukob Adrovića i Kabilovićevog brata Samira. Nakon ranjavanja Adrovića, Kabilović je pobjegao, dok je Amar s povredama stražnjice prevezen u UKC Tuzla kako bi mu bila ukazana ljekarska pomoć.

Kabilović je ranio Adrovića samo četiri dana prije obračuna na Brčanskoj Malti, tačnije 15. marta, izašao je iz KPZ-a Zenica, gdje je bio na odsluženju 17-mjesečne zatvorske kazne, zbog sukoba i tuče, koji su se desili 18. maja 2010. u dvorištu Asmira Arapovića u tuzlanskom naselju Kula.

U Kantonalnom tužilaštvu Tuzla je protiv Beriza Kabilovića do radnjavanja Adrovića podignuto 12 optužnica, koje se uglavnom odnose na izazivanje opće opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i nanošenje tjelesnih povreda. U četiri slučaja osuđen je na zatvorske kazne, jednom na novčanu kaznu, dok je u jednom slučaju oslobođen krivnje.

Zatvorsku kaznu od 17 mjeseci Kabilović je služio zbog pokušaja ubistva Osmana Gocića 18. maja 2010. Tada je, nakon svađe i tuče, došlo je pucnjave u Ulici Ćamila Sijerića, u tuzlanskom naselju Kula, u dvorištu Asmira Arapovića. Tu su se, naime, sukobili Gocić i Nermin Nakičević sa jedne, i Kabilović i Elvis Hamzić s druge strane.

CentralnoGrijanje

Kabilović i Hamzić osuđivani su i prije ovog sukoba, a na Gocića su pucali dok su čekali izdržavanje kazne za pucnjavu na parkingu iza diskoteke Roma i u klubu Privilege.

U Tuzli je u junu 2009. godine došlo do oružanog obračuna na parkingu u centru Tuzle, u kojem je učestvovalo desetak osoba, a ranjeno ih je sedam, dok je oštećeno više vozila. Ljekarsku pomoć je nakon pucnjave zatražio i Beriz Kabilović. Sukob je počeo u diskoteci „Roma“, čiji je vlasnik Asim Kučević, brat Tasima Kučevića.

Navodno je Beriz Kabilović došao u diskoteku „Roma“, iz koje je zbog navodno nedoličnog ponašanja izbačen i poslan kući. Međutim, on se ubrzo vratio u diskoteku s nekoliko prijatelja. Kabilović i družina su prema diskoteci osuli paljbu iz smjera nekadašnje Robne kuće „Domaćinstvo“, kretajući se sporednom ulicom pored stambene zgrade, ka bočnom izlazu iz diskoteke. Paljba im je uzvraćena od određenih osoba iz „Rome“, koji su bile zauzele svoje položaje u blizini objekta. U rafalnoj paljbi je izrešetano nekoliko automobila koji su bili na parkiralištu, a tom prilikom je ranjen i Kabilović.

Kabilović, tada 20-godišnjak, je već ranije „stekao slavu“ pucnjavama u gradu, a prethodna je ubilježena u klubu „Rondo“, kada je Kabilović pucnjima iz pištolja prekinuo koncert Indire Aradinović Indy.

Za to krivično djelo Kabilović je osuđen na osam mjeseci zatvora, ali je pušten iz pritvora do pravosnažnosti presude, s objašnjenjem da je izuzetno sarađivao sa tužiocem.

Kabilović je učestvovao i u pucnjavi u diskoteci Rondo na Bulevaru, premlaćivanju Faika Bahtijarevića Paketa, tuči u kafiću Mozart u Tuzli, ali i brojnim drugim fizičkim obračunima.

Kabilović i danas ranjeni Đani Elezović su 2009. godine napali vlasnika ugostiteljskog objekta BF Bazeni na Slanoj Banji, Faika Bahtijarevića Paketa.. Navodno je Bahtijarevića najprije napao Đani Elezović (26), udarivši ga šakom u glavu, nakon čega je intervenisalo obezbjeđenje objekta, odstranivši napadača iz restorana.

Nedugo zatim, na Bahtijarevića su nasrnuli i Beriz Kabilović iz Tuzle i jedna još neidentifikovana osoba, više puta ga udarivši nakon čega su izišli vani i oštetili Bahtijarevićev automobil “passat”. Prema informacijama iz policije, šteta na automobilu procijenjena je na oko 12.000 maraka.

(source.ba)