Beograd i Zagreb se plaše nemira u BiH

0
109

Nemiri u BiH izazvali su i hitne reakcije Beograda i Zagreba. U Beograd je pozvan predsjednik RS-a Milorad Dodik, dok je hrvatski premijer Zoran Milanović posjetio Mostar.

Iz Beograda je poručeno da je stabilnost republike Srpske ključna za Srbiju i da će takva vrsta stabilnosti podupirati svim snagama, dok je iz Mostara hrvatski premijer poručio da trenutna situacija u BiH ne odgovara interesima Hrvatske.

Grupa građana koja podržava građanske proteste u Bosni i Hercegovina najavila je da će na Trgu republike u centru Beograda danas organizovati protest solidarnosti. Protest organizuju građani koji su se okupili na grupi na Facebooku pod nazivom “Podrška narodu Tuzle iz Srbije”. Skup je zakazan za 16 sati kod restorana Ruski car. Situacija u BiH biće i jedna od tema na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije.

Govoreći o tome šta je izazvalo takvo uznemirenje Beograda i Zagreba, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za B92 da se i Beograd i Zagreb plaše da se takav talas nemira ne prenese i na njihovu teritoriju.

“Jednostavno u pitanju je to što se i Zagreb i Beograd boje da se ono što se dešava i BiH na neki način ne prelije i kod njih, jer situacija ni u Srbiji ni u Hrvatskoj nije idilična kada je reč o ekonomiji. Upravo to siromaštvo je bilo okidač za ono što je počelo da se dešava u Bosni”, rekao je on.

On kaže da je krivac za stanje u BiH i međunarodna zajednica, čiji predstavnik ima ovlaštenja veća od bilo kojeg diktatora.

“Bilo bi bolje da se više zabrinula međunarodna zajednica, a prije svega EU, koja je jedna od krivaca što se dovde došlo u BiH, jer je sve vrijeme od Dejtonskog sporazuma u BiH funkcionisao visoki predstavnik, koji je imao ovlaštenja koja prevazilaze ovlaštenja svakog diktatora…I nakon 18 godina mi imamo ovakvu situaciju koja je dramatična, što je faktički kao jedno stanje truljenja”, ističe Popov.

(brzevijesti.ba)