Belgija odobrila eutanaziju za djecu

Belgijski poslanici usvojili su danas zakonski prijedlog o pravu na eutanaziju smrtno bolesne djece, čime je Belgija postala druga država u svijetu, poslije Holandije, koja će omogućiti djeci da odluče o kraju svog života.

Za zakon, koji je već dobio podršku u Senatu, glasala je većina poslanika, njih 86, protiv su bila 44, a 12 je bilo uzdržano. Ovaj zakon stupit će na snagu narednih sedmica.

Belgija, tradicionalno katolička država, postala je druga zemlja u svijetu nakon Holandije koja je odobrila, pod striktnim okolnostima, eutanaziju maloljetnika. Zakon će omogućiti maloljetnicima da zatraže eutanaziju ukoliko su smrtno oboljeli, ako imaju velike bolove i ukoliko nijedna terapija ne može da te bolove umanjiti. Taj zahtjev moraćt e prvo da odobre ljekari pacijenta i njegovi roditelji.

Krajem prošle godine belgijski Senat glasao je za novi zakon, koji je prošao i Odbor za pravosudna pitanja. Belgija je uvela eutanaziju 2002. za osobe starije od 18 godina.

CentralnoGrijanje

Susjedna Holandija već dozvoljava eutanaziju za djecu stariju od 12 godina, dok belgijski zakon ne sadrži starosnu granicu, ali navodi da pacijent mora biti svjestan svoje situacije i da razumije značenje zahtjeva za eutanaziju.

Prema sadašnjem zakonu, djeca moraju da puste prirodu da “učini svoje” ili da čekaju dok ne napune 18 godina kada mogu da zatraže eutanaziju.

(SRNA)