Bećirović: Nisam spreman ćutati kada je riječ o razbijanju BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH Denis Bećirović kazao je novinarima danas u Sarajevu da je svaka inicijativa koja je u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma legitimna i da je treba poštovati.

– Kakav će njen ishod biti to zavisi od glasanja u Predstavničkom domu. Kao legalista poštovat ću svaku legalno donesenu odluku u Predstavničkom domu PSBiH – kazao je Bećirović, upitan da prokomentira inicijativu poslanika SDS-a za njegovu smjenu s funkcije člana Kolegija Predstavničkog doma PSBiH.

Što se mene tiče, istaknuo je Bećirović, neću nikada dozvoliti da me neko disciplinira na način „ili ćete ćutati i posmatrati kako neki ruše BiH, ili nećete biti na toj funkciji“.

– Ja sam spreman da ne budem ni na jednoj funkciji, ali nisam spreman ćutati kada je riječ o razbijanju BiH – kazao je Bećirović.

CentralnoGrijanje

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Aleksandra Pandurević izjavila je u petak da je Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH pokrenuo inicijativu za smjenu Denisa Bećirovića sa funkcije člana Kolegija tog doma.

– Očekivali smo da će to uraditi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković, nakon izjava Bećirovića, koji je zloupotrijebio funkciju i bez konsultacija sa ostalim članovima Kolegija, na šta ga obavezuje Poslovnik o radu, iznio određene kvalifikacije na račun Dana RS-a – rekla je Pandurević.

Ona ističe da su te kvalifikacije “antiustavne i antidejtonske, jer RS ima autonomno pravo da donese svoj zakon o praznicima“.

(Fena)