Bećirović – Erginay: Oživjeti trilateralne sastanke Ankara – Sarajevo – Beograd

Bosna i Hercegovina i Turska imaju izvanrednu političku saradnju koju, u interesu obje zemlje, uvijek treba nadograđivati. Međutim, pored jačanja bilateralnih veza, trebalo bi svakako razmisliti i o ponovnom oživljavanju trilateralnih sastanaka na relaciji Ankara – Sarajevo – Beograd što je, pokazalo se, imalo pozitivan odjek u cijelom regionu, istaknuto je, između ostalog, prilikom današnjeg nastupnog susreta ambasadora Turske u BiH Cihada Erginaya sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denisom Bećirovićem.

Uprkos ohrabrujućim podacima prema kojima je robna razmjena između BiH i Turske od Daytona do danas povećana približno 50 puta i ima tendenciju stalnog rasta, danas je istaknuto da ima još mnogo prostora za dalje unapređenje ekonomskih veza. Preduslov za to je dalji rad na stvaranju klime koja neće obeshrabrivati strane, pa i turske privrednike jer, kako je rečeno, na tom polju vladaju vrlo konkretni ekonomski interesi, a ne emocije. Sagovornici su se složili i da treba raditi na jačanju drugih oblika saradnje i veza dvije prijateljske zemlje, prije svega na polju obrazovanja, kulture, zdravstva i turizma, saopćeno je iz PS BiH.

Bećirović je zahvalio na svesrdnoj pomoći koju je Turska pružila obnovi objekata koji su stradali u nedavnoj prirodnoj nesreći koja je pogodila BiH. On je također pozvao turske zvaničnike da i dalje snažno podržavaju nastojanja BiH da što prije postane članica NATO.

CentralnoGrijanje

Novoimenovani ambasador Turske izrazio je očekivanje da će predstojeće opće izbore u Bosni i Hercegovini obilježiti demokratski ambijent i nada da će nova vlast biti brzo formirana kako bi se što prije uhvatila u koštac sa reformama koje je očekuju na putu ka euroatlantskim integracijama.

(brzevijesti.ba)