Barbarić prima plaću, vjerovatno ostaje na poziciji

Disciplinski postupak protiv Mije Martine Barbarić, stručne saradnice za odnose s javnošću i međunarodne odnose u Uredu za odnose s javnošću Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, još traje, potvrđeno je “Avazu” iz Agencije za državnu službu FBiH.

– Disciplinski postupak traje i čeka se konačna odluka koja će biti proslijeđena nadležnom ministarstvu – kazali su Avazu iz ove agencije.

Protiv Barbarić je, podsjećamo, pokrenut disciplinski postupak nakon što je 21. novembra prošle godine putem Facebooka podržala skandiranje hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića, koji je na stadionu Maksimir uzvikivao: “Za dom spremni!”

Iako prema Zakonu o državnim službenicima službenik mora biti nepristrasan te se mora suzdržavati naročito od javnog ispoljavanja svojih političkih stavova i ne smije zloupotrebljavati vjerska uvjerenja, Barbarić to nije spriječilo da javno iznese svoj stav, koji je naišao na oštre osude javnosti.

To se, prema zakonu, smatra težom povredom službene dužnosti, jer je Barbarić prekršila radnu disciplinu utvrđenu etičkim kodeksom.

CentralnoGrijanje

Za teže povrede rada, između ostalog, predviđa se i raskid ugovora o radu.

Međutim, Barbarić sve ovo vrijeme dok traje disciplinski postupak protiv nje redovno prima plaću, a izvor iz Vlade FBiH kaže da je vrlo vjerovatno da će ostati i na ovom radnom mjestu.

– Disciplinski postupak traje, ona je bila na godišnjem pa će uzeti bolovanje. Na kraju će biti „tresla se gora, rodio se miš“ – kaže sagovornik.

(avaz.ba)