BARACK OBAMA: ENTITETI U BOSNI I HERCEGOVINI SE UKIDAJU DO KRAJA GODINE! – Tekst satiričnog karaktera

Kako javlja ruska agencija Itar Tass, američki predsjednik Barack Obama je izjavio kako su SAD konačno spremne pomoći BiH da prevaziđe ekonomsku i političku krizu.

Naime, na sastanku sa predstavnicima Evropske unije, dogovoreno je kako će na proljeće biti spreman novi bh. ustav, po kojem će naša zemlja biti uređena po uzoru na Hrvatsku, bez ikakvih etničkih ili bilo kakvih drugih podjela. U Bosni i Hercegovini će postojati samo dva nivoa vlasti – državni i opštinski, što znači da će u periodu tranzicije, do kraja godine, sve ovlasti sa kantonalnih i entitetskih nivoa morati preći na državni nivo.

Za novinare Itar Tassa Obama je izjavio kako su entiteti najveći kočničar svakog napretka i povod mržnje između bosanskohercegovačkog naroda, te da za njihovo eliminisanje SAD i EU neće tražiti pristanak trenutnih političkih lidera. Na skupu koji je održan u Rejkjaviku prisustvovali su i predstavnici Hrvatske, tačnije izaslanici hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova, a svih 28 članica EU su dale pristanak na ovakvo rješenje bosanskohercegovačkog pitanja.

Nezvanično se saznaje da su predstavnici Srbije takođe bili pozvani na sastanak, ali da su prećutno odlučili podržati inicijativu, ne buneći se protiv ponuđenog rješenja. Rasim Ljajić koji je trebao biti jedan od učesnika ovog sastanka, za Itar Tass je izjavio kako u ovom rješenju nema ništa nelegalno, jer Evropska unija svakako uvijek može upotrijebiti tzv. bonske ovlasti i samim tim riješiti sve probleme u Bosni.

CentralnoGrijanje

Na pitanje da li očekuje otpor među srbijanskim zvaničnicima, Ljajić je rekao kako “Srbija ima dovoljno unutrašnjih problema”, te da zbog toga nisu ni učestvovali na ovom prijemu. Kako će se ovo pitanje riješiti u praksi, ostaje da se vidi. Ovim nacrtom pretpostavlja se da svi zaposleni u kantonalnim i entitetskim institucijama prođu kroz ogromnu reorganizaciju, te da dio njih ostane bez posla. Ipak, uštede koje će se napraviti na dugi rok biće iskorištene da se pokrene privatni sektor i državna proizvodnja.

Novinari Itar Tassa željeli su znati kakva reakcija se očekuje od Rusije, na šta je švedski ministar inostranih poslova Carl Bildt kazao kako “Rusija trenutno ima važnijih problema na Krimu i u Kijevu”.

Na pitanje očekuje li eventualne nemire u Republici Srpskoj, Bildt je rekao da zvaničnici iz RS-a nemaju kapacitet da ovakav jedan dogovor zaustave, te da će ljudi nakon određenog vremena i sami shvatiti da žive bolje, a to je ono što je najvažnije u ovom slučaju. Bildt dodaje da je sastanak upravo inicirao Obama, te da su se svi pozvani složili kako ne smiju ponovo pogriješiti po pitanju Bosne. Ovaj samit održan je u strogoj tajnosti i upravo je to razlog zašto se desio upravo na dalekom Islandu.

(uskinfo.ba)