Barack Obama donio odluku: Naser Orić skinut s američke crne liste

Naser Orić, komandant odbrane Srebrenice, skinut je s američke crne liste, saznaje “Dnevni avaz”. Odluku o tome vlasti SAD donijele su 30. januara i ona je kasno sinoć objavljena.

Ukidanje mjera

Po njoj, Oriću se ukida zabrana raspolaganja bilo kakvom imovinom koju eventualno ima u SAD i dopušta putovanje u ovu zemlju. Osim za njega, ista je odluka donesena za Antu Gotovinu, generala Hrvatske vojske.

Faksimil odluke američke administracije
Faksimil odluke američke administracije

Kao posebno izdvojena od ova dva slučaja, ali istovjetna, donesena je i odluka da se s crne liste skine i Mirko Šarović, donedavni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i trenutni visoki funkcioner SDS-a.

– Na ovome se dugo radilo i odluka nema nikakve veze s trenutnim dešavanjima u regionu. Ona je rezultat dugog rada administracije predsjednika Baraka Obame i ne pokazuje nikakvu našu naklonost ili nesklonost bilo kojoj od ove tri individue – istakao je u izjavi za “Dnevni avaz” visoki zvaničnik američke administracije, govoreći pod uslovom anonimnosti.

CentralnoGrijanje

On je potcrtao i da je odluka donesena prije najnovijih dešavanja “koje u fokus stavljaju jedno od imena s ove liste”.

Orić i Gotovina na crnoj listi SAD našli su se nakon što ih je Tribunal u Hagu optužio za ratne zločine.

Detaljne provjere 

Nakon što su oslobođeni optužbi, te nakon provjera koje su američke institucije provele i na terenu, na području bivše Jugoslavije, donijeta je odluka da se skinu sa spiska osoba kojima se zamrzava sva imovina u SAD.

Šarović je, pak, na crnu listu dospio nakon afere “Orao”. On je tada optužen da je znao za poslove koje je ova firma, sa sjedištem u Bijeljini, imala s režimom Sadama Huseina. S obzirom da je Irak tada bio pod teškim sankcijama UN-a, Šarović je bio prinuđen podnijeti ostavku i napustiti poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH. U potonjem sudskom procesu on je oslobođen svake odgovornosti.

(Avaz.ba)