Banjalučka pivara ponovo posluje profitabilno

0
122

Banjalučka pivara je u 2013. ostvarila 37 milijuna KM neto prihoda od prodaje te neto dobit od 205 hiljada maraka, čime se vratila u zonu profitabilnog poslovanja, saopšteno je iz te kompanije.

Povećanjem prodaje za 12 posto, na 407.000 hektolitara piva i rastom neto prihoda od prodaje za 14 posto odnosu na 2012. Banjalučka pivara potvrdila je liderski status među domaćim pivarama u Bosni i Hercegovini.

“Velikim trudom i zalaganjem svih zaposlenih radnika u Banjalučkoj pivari, zahvaljujući ogromnoj posvećenosti kompaniji, uspjeli smo ostvariti dugoročni cilj postavljen prije tri godine – prelazak praga prodaje piva od 400.000 hektolitara, na šta smo vrlo ponosni. Ovaj uspjeh Banjalučke pivare dijelimo s našim vjernim potrošačima, koji prepoznaju trud našeg tima i kvalitetu naših piva, kao i sa svim kupcima, dobavljačima i dioničarima jedine domaće pivovare u Republici Srpskoj”, rekao je Nicholas Penny, generalni direktor Banjalučke pivare.

Banjalučka pivara smanila je i ukupnu kreditno zaduženje kompanije na 22 miliona konvertibilnih maraka, a u 2013. otplaćeno je 9 milona maraka duga. Prioritet u iduće tri godine ostaje smanjenje zaduženosti te nove investicije. Bilans  kompanije je, u kombinaciji s povećanom profitabilnošću, značajno osnažen i dokapitalizacijom koju je Banjalučka pivara provela uspješnim izdanjem 16,6 miliona novih dionica postojećim dioničarima s ciljem osiguravanja novca za nove investicije.

Banjalučka pivara će u ovoj godini nastaviti s velikim ulaganjima, efikasnijim upravljanjem potrošnjom energije, modernizacijom proizvodnje te uvođenjem novih proizvoda, pažljivo osluškujući potrebe i želje svojih potrošača, navode u Pivari.

Uprava Banjalučke pivare navodi je prepoznala stalno investiranje i konstantno poboljšanje organizacije rada i proizvodnog procesa kao najefikasniji način za opstanak i rast na tržištu, koje dijeli s velikim multinacionalnim kompanijama, čiji su resursi neuporedivo veći u odnosu na jedinu domaću pivovaru u Republici Srpskoj.

(brzevijesti.ba)