Bakir Izetbegović: Promijeniti političare kojima je narod nezadovoljan

0
93

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u telefonskom javljanju za državnu televiziju BHT1 da treba promijeniti političare kojima je narod nezadovoljan, te mijenjati vlast kojom je narod nezadovoljan, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

‘Mi smo iskazali razumijevanje za situaciju u kojoj se ljudi nalaze. Imamo razumijevanje za stavove koje iznose na demonstracijama. Potrebno je brže rješavati te probleme”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je bio tužan gledajući slike spaljenih institucija poput zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo.

”Predsjedništvo je tačno 203 puta bilo pogođeno granatom u ratu, ja sam u toj zgradi u ratu radio dvije godine, ali nikad nije bila zapaljena. Uvijek smo mi to rješavali. Danas se nije moglo pristupiti da se  zgrada ugasi. Mislim da je ta zgrada simbol otpora, jer nije zatvorila svoja vrata u četiri godine rata. Nije zaslužila to. Nije zaslužila ni kantonalna zgrada iz koje se, također, branio ovaj grad. Bilo mi je teško gledati te slike nakon svega što su te zgrade pretrpjele u ratu, da naš narod, zapravo dio huligana taj posao uradio”, naglasio je.

Morat ćemo se, dodao je, potruditi u danima koji dolaze da preduprijedimo takve stvari.

”Nadam se da se bijes smirio da se neće praviti više greške. Predsjedništvo BiH će  napraviti sjednicu koja će se odnositi na ovo stanje. Ne može donijeti posebne odluke, ali možemo pozvati  federalne institucije i Vijeće ministara BiH da rade ubrzano i da se rješavaju problemi koji stoje na putu bržeg zapošljavanja, bolje skrbi socijalne ugroženih. U SDA ćemo, također, imati sastanak gdje ćemo pozvati i predstavnike kantonalnih ogranaka SDA i vidjeti mogućnost da SDA predloži program bržeg izlaska iz ove krize situacije. Postoji s jedne strane rastrošnost, a s druge strane siromaštvo koje je dovelo do ovih nereda. Ima previsokih plata, bespotrebnih putovanja, reprezentacija… Ima sredstava koja se mogu povući, napraviti odgovarajući fondovi i zapošljavati ljudi”, poručio je Bakir Izetbegović, prenio je novinar AA.

Diljem Bosne i Hercegovine danas traju protesti građana i radnika. Protesti su prerasli u nasilje, a zapaljeni su i brojni objekti diljem zemlje, uključujući i objekte kantonalnih vlada u Tuzli, Mostaru, Zenici i Sarajevu, kao i zgradu Predsjedništva BiH.

U Mostaru su, također, zapaljene zgrade Skupštine HNK, Gradske uprave i Gradske vijećnice u Mostaru, sjedišta HDZBiH, lokalnog odbora SDA, kao i dvije privatne kuće.

(AA)