Avion letio još četiri sata nakon gubitka kontakta s kontrolom leta

0
106

The Wall Street Journal javio je kako američki istražitelji sumnjaju da je nestali avion malezijske avikompanije letio četiri sata nakon što je izgubio kontakt s kontrolorima zračnog saobraćaja.

Sumnja je zasnovana na podacima iz motora aviona koji se automatski postavljaju na internet i šalju se na teren u okviru rutinskih programa održavanja.

Izvještaj postavlja pitanja poput onih da li je Boeing 777 letio planiranom rutom i da li su svi odgovorni kontrolirali situaciju u to vrijeme, prenosi AP.

Posljednja potvrđena pozicija aviona bila je otprilike na pola puta između Malezije i Vijetnama.

Malezijske vlasti su otada tvrdile da su ušle u trag, kako navode, promijenjenom kursu aviona koji se navodno kretao prema zapadu.

Istražitelji nisu odbacili svaki mogući uzrok kako bi objasnili nestanak aviona i 239 ljudi koji su se nalazili u njemu.

Vlasti preispituju teoriju prema kojoj je pilot nestalog aviona “Malaysia Airlines” na letu MH 370 izvršio samoubistvo, saopćio je John Brennan, šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

-Mislim da ne možemo da odbacimo nijednu pretpostavku – rekao je on, odgovarajući na pitanje da li je moguće da je pilot namjerno oborio “boing 777”.

Malezijska policija je u međuvremenu saopćila da pravi psihološke profile svih 239 putnika i članova posade aviona koji je u subotu poletio iz Kuala Lumpura za Peking i nestao ubrzo nakon poletanja.

Teorija o samoubistvu mogla bi da objasni kako je avion mogao da “nestane” s radara koji prati njegovo kretanje: pilot je, naime, neposredno prije njegovog nestanka jednostavno mogao da isključi transponder, tj. uređaj za prenos elektronskih signala.

Brennan nije isključio ni mogućnost terorističkog čina.

– Mislim da trenutno ima mnogo spekulacija koje uopće nisu potvrđene, niti potkrjepljene dokazima – rekao je on, dodavši da ima mnogo pitanja na koja za sada nema odgovora, na primjer, zašto je transponder aviona prestao da emitira signale i kakvu su ulogu imali putnici s ukradenim pasošima.

-Mislim da u ovom trenutku moramo da pokažemo strpljenje i sačekamo obavljanje istrage – rekao je Brennan, a prenosi Blic.

Mogući uzroci nestanka aviona

Eksplozija u vazduhu: Moguće objašnjenje činjenice da nisu pronađeni ostatci aviona jeste da se srušio u malezijsku džunglu

Teroristički napad: Direktor CIA-e ne isključuje mogućnost terorizma

Nestanak struje: Eventualno izazvan namernim prekidom napajanja instrumenata za komunikaciju

Elektronski rat: 20 putnika u avionu bili su stručnjaci u ovoj oblasti

Otmica: Radarski podaci navode na zaključak da se avion okrenuo u suprotnom pravcu

Greška pilota: Uvijek postoji ta mogućnost kada je riječ o misterioznim slučajevima u vazdušnom saobraćaju

Kvar: Moguće oštećenje nastalo prilikom nezgode 2012.

Samoubistvo pilota:
 Krajem 1999-tih godina dvije velike nesreće aviona bile su prouzrokovane samoubistvom

Aeronautička crna rupa: Avion se srušio stotine kilometara od oblasti koja se trenutno pretražuje

(Fena)