Atentator na Zorana Đinđića izlazi na slobodu!

0
26

Željko Tojaga (47) zvani Žmigi, bivši pripadnik „Crvenih beretki”, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod sadašnje „Kombank arene” 21. februara 2003, idućeg mjeseca trebalo bi da izađe na slobodu, kad odsluži cijelu kaznu, saznaje „Alo!”.

Tojaga, koji kaznu izdržava u požarevačkom zatvoru „Zabela”, još u aprilu 2013. je stekao pravo na prevremeno puštanje na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, ali je više puta odbijan za uslovni otpust.

„Doktor za zolju“, kako su ga zvali u Jedinici za specijalne operacije, za to vrijeme je stekao status „slobodnjaka“, pa je tako postao glavni majstor u poluotvorenom dijelu požarevačkog zatvora „Zabela“.

” On redovno izlazi kući za vikende kako bi vidio suprugu Adrijanu i dvoje djece. Status je dobio zbog dobrog vladanja, pa ima pravo na slobodno kretanje u zatvoru, za razliku od svojih kolega, koji izdržavaju kaznu u strogo čuvanom dijelu sedmog paviljona, u kojem su smještene bivše „crvene beretke“”, navodi sagovornik lista.

Jedno vrijeme je kontrolisao vodu u tom kazamatu, ali i kosio travu, u sklopu radne obaveze.

Tojaga je duže vrijeme štrajkovao glađu u samici beogradskog CZ-a. On je štrajk počeo mjesec dana nakon hapšenja, u februaru 2003. Jeo je samo hljeb i pio vodu, zbog čega je smršao 20 kilograma. Na sudu je tvrdio da nikada nije vidio Dušana Spasojevića, da ne poznaje članove zemunskog klana i da jedino zna Milorada Ulemeka Legiju.

“Tojaga je sam redovno pisao i žalbe za uslovno puštanje na slobodu, ali je uporno odbijan. Najprije je bio u dobro obezbijeđenom dijelu „Zabele“, ali je prije četiri godine prebačen u poluzatvoreni dio”, dodaje izvor lista „Alo”.

Tojagu je presudom Specijalnog suda za organizovani kriminal od 23. maja 2007. godine vijeće sudije Nate Mesarović osudilo na 30 godina zatvora, ali je krajem 2008. Vrhovni sud prepolovio kaznu.

U obrazloženju odluke je navedeno da je procijenjeno da je Tojaga učestvovao samo u jednoj radnji izvršenja krivičnog djela (pokušaj ubistva Đinđića kod tadašnje Hale „Limes” u Novom Beogradu), kada je sa Zvezdanom Jovanovićem Zvekijem (52) „zoljom“ trebalo da puca na premijera. Međutim, od toga su odustali jer bi, kako je Jovanović rekao, „to bio masakr”.

Tojaga je na suđenju izjavio da nije učestvovao u atentatu na Đinđića, navodeći da od 16. do 21. februara 2003. nije ni „silazio s Kopaonika”. Na suđenju je pokazao i novinarsku fotografiju rekonstrukcije pokušaja ubistva premijera kod Hale „Limes“, tvrdeći da „zoljom“ nije moguće gađati automobil u pokretu sa bočne strane.

On je izjavu Zvezdana Jovanovića zvanog Zveki – osuđenog na 40 godina zbog ubistva premijera – da je Tojaga učestvovao u pokušaju ubistva nazvao lažnom. Na suđenju je tražio da se suoči sa Zvezdanom Jovanovićem kako bi dokazao da sa atentatom nema nikakve veze.

Pele prvi izašao napolje

Prvi osuđenik za učešće u ubistvu srpskog premijera koji je izašao na slobodu bio je Saša Pejaković zvani Pele (41), bivši pripadnik „Crvenih beretki”. On je polovinom marta 2013. izašao sa izdržavanja osmogodišnje kazne zatvora, na koju je osuđen zbog pomaganja Đinđićevim ubicama. Kaznu je izdržao u sremskomitrovačkom zatvoru, a izašao je mjesec dana ranije, nakon što mu je uvažena molba za uslovni otpust. Pejaković je osuđen jer je od 12. do 20. marta 2003. pomagao u skrivanju Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića Kuma tako što ih je vozio automobilom po Beogradu i okolini.

(Alo)