Aspirin umanjuje rizik od raka jajnika

Žene koje dnevno uzimaju jedan aspirin za 20 odsto su manje u opasnosti da dobiju rak jajnika, saopštio je američki Nacionalni institut za onkologiju.

Pošto su ranija naučna istraživanja utvrdila da postoji veza između lijekova protiv upale i smanjenja rizika od dobijanja raka jajnika, američki inistitut je analizirao rezultate 12 velikih studija o raku jajnika. Podaci su se odnosili na 7.776 žena koje  imaju tu vrstu raka i 11.843 onih koje to nemaju.

Istraživači su konstatovali da žene koje uzimaju minimalnu dozu aspirina dnevno (jednu tabletu od manje od 100 miligrama) imaju za 20 odsto smanjeni rizik od dobijanja raka jajnika u odnosu na žene koje su uzimale jedan aspirin nedjeljno.

“Premda su rezultati neočekivani, aspirin treba piti uz ljekarski nadzor, jer se kod nekih ljudi mogu pojaviti smetnje digestivnog trakta”, navodi se u najnovijoj studiji.

CentralnoGrijanje

Medicinski časopis “Lanset” ranije je objavio da aspirin preventivno djeluje i protiv raka debelog crijeva.

Čuveni aspirin je lijek iz porodice salicilata i često se koristi za ublažavanje bolova. U malim dozama može da se koristi i kao prevencija od infarkta miokarda.

Aspirin je jedan od najsvestranijih lijekova u medicini i jedan od najstarijih, pošto je prva upotreba lijekova sličnih aspirinu zabilježana još u antičkoj Grčkoj.

(Vijesti.ba)