Asim Mehmedović: Doktor, vijećnik i sazlija

U sastavu Općinskog vijeća Kalesija oduvijek je bilo i liječnika. Vijećnici su bili aktuelni direktor Doma zdravlja Kalesija primarijus dr. Nusret Sinanović, bivši direktor ove ustanove primarijus dr. Husnija Musić, prof. dr. Mugdim Bajrić, dr. Enver Avdić, dr. Miralem Mešanović, dr. Nermin Mušanović, a u aktuelnom sazivu Vijeća su dr. Muhamed Osmanović, dr. Enes Idrizović i dr. Asim Mehmedović.

Osim što je doktor i vijećnik, Asim Mehmedović je i – sazlija. Umije uz saz lijepo zasvirati i zapjevati.

Saz od majstora Sifeta

Mehmedović kaže da saz voli od kada zna za sebe. Kao dječak, imao je malu šargiju koju mu je otac kupio da se zabavlja.

– Otac je znao pomalo zasvirati, a jako zabavno je bilo kada rahmetli amidža Sulejman dođe u kuću pa zasvira. Kasnije je otac nabavio veliku šargiju, ali moram priznati da nisam nešto bio zadovoljan sa tim, jer mi je to davalo asocijaciju na nekakva pijanstva, jer u nas u Bosni je bila praksa da nema zabave a da se ne pije. Jedne prilike su u Donjim Vukovijama gostovali sa BH Radia 1 i snimali emisiju ,,Selu u pohode”. Pripremljen je program uz saz i violinu i ja sam iz radoznalosti uzeo saz Rasima Malića da probam, priča o svojim počecima sviranja uz saz.

Prvi saz mu je napravio majstor Sifet Avdić iz Tuzle.

– Kada sam preuzeo instrument, zbog profesionalne ljekarske deformacije upitao sam ga da li mu je sa zdravljem sve uredu jer sam nešto u razgovoru primjetio. Sifet je zatražio broj telefona u slučaju da mu zatreba moja ljekarska pomoć, što se i desilo nakon 6 mjeseci. Sifet me nazvao jer se onaj problem koji sam primjetio jako pogoršao i to je, Bogu hvala, završilo izlječenjem. Iz zahvalnosti ponudio je da mi na poklon izradi saz, što sam i prihvatio. Intresantno je bilo moje razmišljanje kada sam dobio saz i postavio ga u prtljažnik automobila koji sam prilično skupo platio. Sve vrijeme mi je bilo na umu, ako me neko udari u zadnji dio auto, oštetit će mi saz, kazivao nam je dr. Asim Mehmedović.

Uštimavanje pomoću skype-a

Kod majstora Sifeta je počeo intenzivnije da vježba sviranje saza. Gledao je klipove na internetu od Rajka Simeunovića, pretvarao melodiju sevdalinke iz nekog drugog instrumenta u saz.

CentralnoGrijanje

– Ubrzo je i moj mlađi brat Asmir pokazao interesovanje za saz i poručio kod Sifeta da mu izradi. On živi u Švicarskoj i mi smo pomoću skypa uštimavali saz, saslušavali se, pokazivali šta smo novo naučili i drugo.

Asim Mehmedović je već imao i javne nastupe. Nastupao je u Kalesiji i dva puta u Švicarskoj. Kada se razbolio, kada je imao problema sa srcem, pomislio je da je to zbog njegopvog bavljenja muzikom.

– Razmišljao sam kada dođem kući da sve instrumente iz kuće izbacim jer možda me odvode sa Pravog puta. Ali noć prije operacije, kada su svi zabrinuti, uplakani, u dovi, ja sanjam da sviram zlatnožuti saz. Nakon opreacije sam muhabetio sa hadži-doktorom Elmirom Jahićem i sve mu ovo ispričam. On me brzo rasteretio i rekao mi da ja sviram našu muziku koja ljude ne navodi na odvratne poslove koji bi izazvali štetu u društvu i da on isto svira gitaru. Ja sam se postepeno oporavljao od operacije i počeo ponovo da sviram, ispričao nam je Asim Mehmedović.

 Pomogao sazliji Safetu Bećiroviću

Pitali smo ga i u kojoj ulozi se najbolje osjeća: kao doktor, sazlija ili političar.

– Moj odgovor je kao doktor. Ali odgovor je ponovo vezan za saz. Kada sam kao specijalista preuzeo Tim 9 porodične medicine Doma zdravlja Kalesija, saznao sam da je u mom timu najbolji sazlija u Bosni i Hercegovini Safet Bećirović. Ono što me zabrinjavalo je to što sam čuo da ima problem sa glasom, pa sam njegovoj hanumi poručio da Sajo dođe na pregled. Safet je došao kroz dva mjeseca jer se morao vratiti u Dansku, u tom momentu u prilično zapuštenom stanju. Ja sam posumnjao o čemu se radi, uvezao nekoliko kolega na UKC Tuzla i Safet je ubrzo operisao glasne žice i danas ponovo svira i pjeva kažu bolje nego ranije, kazuje doktor Asim Mehmedović.

Što se tiče politike, kao vijećnik u OV Kalesija pokušava, kako kaže, da radi u interesu običnog čovjeka. Na kraju veli da se dobro osjeća i da nastoji da u svom životu afirmiše vrijednosti koje su od značaja za nauku, domovinu Bosnu i Hercegovinu, njenu tradiciju i iskonske vrijednosti.

(Kalesija.com)