Asad: Kako djeci da objasnim rat?

Damask — Sirijski predsjednik Asad, čiji je režim u krvavom sukobu sa pobunjenicma, izjavio je u intervjuu agenciji AFP da mu je teško da taj konflikt objasni svojoj djeci.

Asad, koji je intervju dao u luksuznoj predsjedničkoj palati u Damasku, rekao je da u njoj niti živi niti radi, budući da mu je prevelika, pa više voli da boravi u svojoj kancelariji u drugom dijelu Damaska ili kod kuće, prenijela je agencija AFP.

Na pitanje novinara kako je brutalni sirijski konflikt uticao na njegov svakodnevni život, Asad je odgovorio: “Ima nekoliko stvari koje se nisu promijenile. Na posao idem kao i obično i živimo u istoj kući kao prije, a djeca idu u školu. To se nije promijenilo.”

Predsjednik Sirije je ipak priznao da je rat uticao na život njegove porodice, dodajući da “te okolnosti uvijek više pogađaju djecu nego odrasle”.

“Djeca postavljaju pitanja o uzrocima onog što se dešava, a koja se u normalna vremena ne postavljaju”, rekao je Asad, otac troje djece.

“Zašto postoje tako zli ljudi? Zašto ljudi ginu? To nije lako objasniti djeci, ali ta pitanja se i dalje postavljaju svaki dan i tema su razgovora u svakoj porodici, pa tako i mojoj”, naveo je sirijski lider.

On je dodao da je konflikt u Siriji, u kojem je, prema procjeni jedne nevladine organizacije, poginulo više od 130.000 ljudi, prisilio djecu da “odrastu i sazru prebrzo”.

Asad je naveo da tuga “živi sa nama svaki dan, svo vrijeme, zbogo svega onog što viđamo i doživljavamo, zbog boli, zbog poginulih širom zemlje i uništenja infrastrukture i privrede”.

“To je uticalo na svaku porodicu u Siriji, pa tako i na moju”, zaključio je Asad.

Asad ipak u trci za predsjednika?

Predsjednik Sirije Asad rekao da postoji “značajna” šansa da se on kandiduje na predsjedničkim izborima u junu, uprkos zahtjevima opozicije da podnese ostavku.

CentralnoGrijanje

U ekskluzivnom intervjuu agenciji AFP, Asad je rekao da ne vidi razlog da se ne kandiduje “(ako) postoji javna želja”, istakavši da “ukratko, možemo reći da su šanse za moju kandidaturu značajne”.

Sirijski predsjednik rekao je da će se rat u Siriji još dugo nastaviti, iako je režim “napredovao”.

“Mi smo napravili pomak i krenuli naprijed. To ne znači da je pobjeda blizu”, rekao je Asad, koji je dodao da su takve vrste bitaka “komplikovane, teške i da im treba puno vremena”.

Asad je odbacio mogućnost da se opozicioni članovi u inostranstvu nađu u vladi, nazvavši to šalom.

“Oni…su stigli do granice za 30. minutnu priliku da se fotografišu i onda su pobjegli. Kako oni mogu da budu ministri u vladi?”, smatra Asad.

“Te propozicije su apsolutno nerealne, ali su dobra šala”, rekao je sirijski predsjednik.

Asad je naglasio da snage sirijske vlade nisu počinile nikakav masakr tokom građanskog rata u zemlji.

“Država Sirija uvijek brani svoje civile”, rekao je on, navodeći da “te organizacije nemaju nijedan dokument da dokažu da je sirijska vlada počinila masakr nad civilima bilo gdje”.

Asad je rekao da bi glavni cilj mirovnih pregovora Ženeva 2 ove sedmice trebalo da bude odluka vezana za borbu protiv terorizma.

“Konferencija u Ženevi trebalo bi da dovede do jasnih rezultata vezanih za borbu protiv terorizma…to je najvažnija odluka ili rezultat koju konferencija u Ženevi može da donese”, ocijenio je sirijski predsjednik u intervjuu agenciji AFP.

(Tanjug)