Appleov iPhone 5C je bio greška?

0
111

Apple je vjerovao da bi korisnici u tržištima u razvoju vrlo rado platili 320 dolara za 4 godine star smartphone. Kompanija je navodno ponovo započela proizvodnju modela iPhone 4 koja je prekinuta nakon predstavljanja modela iPhone 5S i 5C.

Economic Times, indijski poslovni magazin, piše da Apple ponovo počinje sa proizvodnjom iPhonea 4 citirajući tri viša menadžera koji su direktno upoznati sa planovima kompanije.

Apple će iPhone 4 prodavati samo u Indiji, Indoneziji i Brazilu.

Prodavanje smartphonea na tržištima u razvoju je nezgodan poduhvat, prenosi B92. Mnoga od ovih tržišta nemaju sistem kupovine uređaja putem ugovora već ljudi uglavnom kupuju smartphone po punoj cijeni.

iPhone 5C je trebalo da riješi ovaj problem. Apple je korisnicima ponudio potpuno nov uređaj ali po cijeni starih modela i u teoriji je on trebalo da bude razgrabljen.

Međutim, desilo se upravo suprotno – korisnici, ne samo na ovim tržištima već i širom svijeta, su iPhone 5C posmatrali kao „jeftinu“ verziju pravog telefona koja je ujedno bila isuviše skupa i nedovoljno ekskluzivna.

Svi su požurili da kupe ekskluzivni iPhone 5S što je poprilično iznenadilo Apple i dovelo do problema sa isporukom dovoljnog broja uređaja.

Sve ovo objašnjava zašto je kompanija odlučila da uradi nešto krajnje netipično za nju i vrati stariji model.

Indijci će kupiti 225 miliona smartphona u 2014. godini, sudeći po najnovijim predviđanjima a čak 92 posto njih će to učiniti po prvi put, dok Brazil i Indonezija predstavljaju tržište sa skoro 100 miliona potencijalnih korisnika.

Mnogi od ovih korisnika već poznaju Apple i posjeduju divljenje prema kompanijinim proizvodima a telefon po cijeni od 320 dolara može biti prava stvar koja će ih pretvoriti u lojalne kupce. Ali to se možda i neće desiti.

Korisnici već imaju pregršt dostupnih opcija uključujući i nove, znatno jeftinije uređaje koje nude Samsung i LG ali i lokalne proizvođače koji prodaju jeftinije telefone sa svim stvarima koje posjeduje i konkurencija.

Pritom, stariji smartphoni ne reaguju idealno kada je iOS 7 u pitanju, što znači da će oni ili raditi lošije ili će morati da koriste prilično drugačiji iOS 6 što će dodatno naglašavati starost iPhonea 4.

U svakom slučaju, korisnici u Indiji, Brazilu i Indoneziji moraće da biraju između 4 godine starog iPhonea i novih moćnih smartphona manje poželjnih marki. Ovo bi zaista mogao da bude pravi test Appleovih marketinških sposobnosti.

(Avaz.ba)