Antonio Guterres izabran ponovo za generalnog sekretara UN-a

Antonio Guterres izabran ponovo za generalnog sekretara UN-a

RSD Sloboda

Generalna skupština Ujedinjenih naroda, koja broji 193 članice, imenovala je aktuelnog generalnog sekretara Svjetske organizacije na drugi petogodišnji mandat.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda, koja broji 193 članice, u petak je imenovala aktuelnog generalnog sekretara Svjetske organizacije Antonija Guterresa na drugi petogodišnji mandat.

Dodaje se kako će drugi mandat Guterresu početi 1. januara 2022. godine, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Vijeće sigurnosti UN-a je 8. juna podržalo Guterresa za drugi mandat na toj funkciji, čime je preporučio Generalnoj skupštini UN-a da ga imenuje na još pet godina, prenosi Tanjug.

Mediji prenose kako je Guterres dobio jednoglasnu podršku u Generalnoj skupštini UN-a te kako je dobio drugi mandat u vrijeme duboko podijeljenog svijeta zbog raznih sukoba, sve većeg utjecaja klimatskih promjena, kao i aktuelne pandemije korona virusa.

Ponovo izabran ‘aklamacijom’

Ambasadori zemalja članica su glasnim aplauzom pozdravili objavu predsjednika Generalne skupštine UN-a Volkana Bozkira da je Guterres ponovo izabran “aklamacijom“, odnosno bez glasanja.

Prema Povelji UN-a, Generalna skupština UN-a bira generalnog sekretara na osnovu preporuke Vijeća sigurnosti UN-a.

Odmah po reizboru, Guterres je položio zakletvu i obratio se članicama UN-a, kazavši kako će “uraditi sve kako bi se prevazišle trenutne geostrateške podjele i disfunkcionalni odnosi moći“.

(Al Jazeera)