Antitijela na koronavirus prisutna u pacijentima četiri mjeseca nakon oporavka

Antitijela na koronavirus prisutna u pacijentima četiri mjeseca nakon oporavka

RSD Sloboda

Nivo antitijela na novi koronavirus povećao se i ostao stabilan četiri mjeseca kod više od 90 posto pacijenata na Islandu koji su preboljeli Covid 19, pokazala je studija objavljena u utorak.

Prethodne su studije pokazale da je nivo antitijela znatno pao za samo nekoliko mjeseci nakon oporavka od Covida 19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenoga imuniteta.

RMU Banovići

Novo otkriće moglo bi dovesti do zaključaka vezanih uz ponovno obolijevanje i trajnost cjepiva, rekao je glavni direktor “deCode Geneticsa” Kari Stefansson koji je vodio istraživanje.

Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim koronavirusom i saznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su mjerili nivo antitijela više od 30.000 Islanđana.

Na temelju dobivenih rezultata, procijenili su da je zaraženo bilo oko 1 posto stanovništva. Iz te grupe, 56 posto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14 posto bolest nije službeno dijagnosticirana, ali su bili u karantinu nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30 posto analiza antitijela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Kod 91 posto od 1.215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, nivo antitijela je rastao tokom prva dva mjeseca nakon dijagnoze, a zatim dosegao najvišu tačku na kojoj se zadržao, izvijestili su istraživači.

Istraživanje objavljeno u “The New England Journal of Medicine”, bilo je usredotočeno na homogeno stanovništvo jedne zemlje pa rezultati možda ne bi bili isti u drugim dijelovima svijeta s drukčijim stanovništvom.

Komentar objavljen uz studiji upozorava da nije jasno hoće li antitijela zaštititi oporavljene pacijente od nove infekcije virusom. No ipak pokazuje da testiranje na antitijela može biti alternativa samom testiranju na infekciju te da može imati bolje rezultate u promatranju populacije, dok zemlje razmatraju mogućnosti sigurnoga otvaranja privrede i škola.

“Roche” će do kraja septembra lansirati brzi test na koronavirus

Švicarska farmaceutska kompanija “Roche” objavila je da će do kraja septembra pustiti na tržište brzi test za otkrivanje koronavirusa koji će rezultate davati za 15 minuta.

Taj test na antigene virusa SARS-CoV-2 koji je izazvao pandemiju Covida 19, bit će dostupan u zemljama koje priznaju oznaku CE, obaveznu za proizvode koji ulaze na tržište EU.

No, “Roche” želi zatražiti i hitno odobrenje Američke agencije za lijekove (FDA).

– Svakoga će mjeseca biti dostupno 40 miliona brzih testova na SARS-CoV-2. Taj će se kapacitet i više nego udvostručiti do kraja godine, kako bi se odgovorilo na potražnju zdravstvenih sistema u cijelom svijetu – saopćio je “Roche”.

(Avaz)