Ankete: Bajden u prednosti u odnosu na Trampa

Ankete: Bajden u prednosti u odnosu na Trampa

RSD Sloboda

Manje od 100 dana do predsjedničkih izbora u Americi, ankete pokazuju da predsjednički kandidat demokrata, bivši potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden), ima prednost od čak 10 posto u odnosu na aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Međutim, ukoliko se predizborna trka ne posmatra kao referedumsko izjašnjavanje o radnom učinku predsjednika Trampa, ta prednost bi mogla da se smanji, piše Glas Amerike.

RMU Banovići

Popularnost predsjednika Trampa je opala tokom duge pandemije koronavirusa u SAD, duboke ekonomske recesije i građanskih nemira, a Bajden ga optužuje da je “digao ruke od zemlje”.

– Možete li da zamislite da kao predsjednik kažete – to nije moja odgovornost. Ne preuzimam odgovornost. I to bukvalno- pita se demokratski kandidat Džo Bajden.

– Što je fokus više na pandemiji to je Bajden u boljem položaju. Svako pitanje ili kombinacija pitanja koja pomjeraju taj fokus vjerovatno će nanijeti štetu Bajdenu i pomoći Trampu- smatra konzervativni analitičar Patrik Bašam.

Za 77-godišnjeg Bajdena, koji je poznat po verbalnim gafovima, predstojeće predsjedničke debate predstavljaju potencijalnu opasnost, međutim, njegove pristalice kažu da će bivši potpredsjednik SAD biti spreman za okršaj sa Trampom.

– Bajden dobro zna šta je u fokusu. To su ekonomija, zdravstvena zaštita i pandemija. Na to će biti usmjeren tokom predizbornih debata- ističe demokratski strateg Džered Leopold.

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Tramp izgubiti od Hilari Klinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bajdenovu pobjedu u novembru.

(Avaz)