Američki portal napravio anketu najljepših svjetskih zastava, Jugoslavija među prvih 10

0
385

Američki portal Ranker koji je inače poznat po pravljenju anketa, kako sami kažu – o svemu i svačemu, godine 2019. napravili su onu za “Najljepšu zastavu svijeta”. Rezultati tri godine poslije prilično su zanimljivi.

Portal koji na svojoj stranici navodi kako vjeruju da je mišljenje miliona jedinstvenih posjetitelja širom svijeta relevantnije od mišljenja samo jednog kritičara, odlučili su provjeriti koju od zastava korisnici smatraju najljepšom.

Budući da je anketa napravljena 2019. godine, vjerovatno je to bilo dovoljno vremena da se glasovi “utvrde”, a rezultati prvih deset mjesta pokazuju čak tri dobro poznate zemlje.

Na prvom mjestu nalazi se Srbija, na drugom Crna Gora, a ono što je posebno zanimljivo je to da je osmo mjesto najljepših zastava zauzela Jugoslavija.

Na osmom mjestu našla se Jugoslavija
Na osmom mjestu našla se Jugoslavija

Zastava Bosne i Hercegovine zauzela je 27. mjesto, dok je Hrvatska na četrnaestom.

Kada je riječ o prvih deset zemalja koje po glasovima posjetitelja imaju najljepše zastave, treće mjesto zauzeo je Tibet, a zatim Turska, Kazastan, Novi Zeland, francuski arhipelag Saint Pierre and Miquelon te Egipat.

Generacija milenijalaca najviše je glasala za zastavu Brazila koja je u ovoj kategoriji na prvom mjestu, a za istu su najviše glasali i muškarci.

Kada je riječ o ženama, po njima je zastava Mexica odnijela titulu najljepše.

“Zastave služe specifičnoj svrsi. One su puno više od samo neke stvarčice koju podižemo za vrijeme Olimpijskih igara. Zastave su simbol ponosa. One nas predstavljaju. One su naš razlog za borbu, milost i slavlje. Ljudi su se borili i umirali za svaku zastavu sa ove liste”, navodi se u obrazloženju Rankerove ankete.

Muškarci su najviše glasali za Brazil, a žene za zastavu Mexica
Muškarci su najviše glasali za Brazil, a žene za zastavu Mexica

(Klix.ba)