Američka kongresnica od Obame traži da imenuje predstavnika za Balkan i BiH

Američka kongresnica Janice Hahn uputila je u Zastupnički dom Kongresa rezoluciju kojom od predsjednika Baracka Obamaa traži imenovanje posebnog predstavnika za Balkan i BiH zbog zastoja u euroatlantskom putu zemlje te upozorila na stalno smanjivanje prava Hrvata zbog čega dolazi do političkih blokada i zastoja u BiH, navodi se u saopćenju Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

Zastupnica Demokratske stranke iz Kalifornije Janice Hahn uputila je rezoluciju 705. u proceduru kao rezultat lobiranja NFCA i rezolucije koju je ranije u Senatu uputio američki senator hrvatskoga porijekla Mark Begich.

“SAD trebaju imenovati posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi radio u partnerstvu s OHR-om, EU, NATO, i političkim čelnicima u BiH, jednako kao i susjednim zemljama, koji bi posredovao u jako potrebnim reformama na svim nivoima vlasti i društva u BiH”, navodi se u tekstu rezolucije.

Pri tome se očekuje da izaslanik u roku godinu dana od izbora podnese izvještaj Senatu i Zastupničkom domu o stanju i procjenama te prijedlozima kako bi se nadišle “preostale političke, ekonomske, zakonske i vjerske nejednakosti u BiH”.

Kongresnica Hahn je istaknula i da “bilo koja buduća reforma treba uzeti u obzir zaštitu konstitutivnih prava sviju, uključujući Hrvate, brojčano najmanji od tri konstitutivna naroda u BiH i spriječiti bilo kakvo buduće slabljenje njihove pozicije”. Kongresnica Hahn je pri tome upozorila da se broj Hrvata u BiH prepolovio pa ih je trenutno oko 460.000.

“Nije prihvatljivo da se ovaj negativni demografski trend odražava u smanjenju konstitutivnih prava Hrvata u BiH, budući to smanjenje prava izravno izaziva političku i administrativnu disfunkcionalnost zemlje”, navela je Hahn u rezoluciji.

CentralnoGrijanje

Objašnjavajući razloge za podnošenje rezolucije, ona je istaknula da su i protesti iz februara pokazali brojne slabosti u BiH.

“Kao zastupnica 44. okruga Kalifornije, područja obogaćenog hrvatskom kulturom, čula sam iz prve ruke brige koje proizlaze iz rasta politička nestabilnost u BiH. Imamo obavezu podržati demokratski razvoj i uspostavu slobodnog tržišta koje je teško uspostavljeno u ovoj novoj državi posljednja dva desetljeća”, ocijenila je Hahn.

Predsjednik NFCA Paul Tonšetić–Kunder istaknuo je da je potreban novi američki angažman kako Daytonski mirovni sporazum ne bi doživio kolaps, te se zauzeo za popravljanje položaja Hrvata.

“Odnos prema Hrvatima u BiH dramatično se s vremenom pogoršao. Iskorak domaćih političara u BiH za jednak novi politički i ekonomski odnos prema Hrvatima nije lako primijetiti usred ovog “zamrznutg sukoba”, ocijenio je predsjednik NFCA Tonšetić-Kunder, koji je također pozvao na imenovanje posebnog američkog izaslanika za BiH.

(FENA)