Ambasada SAD: Vladini zvaničnici imaju odgovornost da saslušaju i uzmu u obzir veoma opravdane zahtjeve građana

0
134

Prošlosedmični protesti u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici i drugim gradovima Federacije BiH, te u Distriktu Brčko izraz su nezadovoljstva građana sa trenutnom ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom u Federaciji BiH, kao i generalno u Bosni i Hercegovini.

– Već odavno pozivamo građane Bosne i Hercegovine da putem građanskog aktivizma i učešća na izborima traže odgovornost svojih izabranih predstavnika. Mi smo podržavali i nastavit ćemo da podržavamo pravo građana BiH na okupljanje i mirne proteste – saopćila je Ambasada SAD-a u BiH.

Snažan javni diskurs i dvosmjerni dijalog između građana i lidera najjasniji su znakovi zdrave demokratije.

– U isto vrijeme, moramo osuditi svaki vid nasilja. Nasilje protiv učesnika protesta, policije, novinara i javne imovine neprihvatljivo je i mora prestati. Upotreba nasilja odvlači pažnju od ključne poruke koju velika većina učesnika potesta želi da prenese – da su reforme neophodne odmah – navodi se u saopćenju.

Vladini zvaničnici imaju odgovornost da saslušaju i uzmu u obzir veoma opravdane zahtjeve građana za reformama.

–  Pozivamo zvaničnike na svim nivoima vlasti u BiH da zahtjeve građana ozbiljno uzmu u obzir, da odbace pokušaje da se protesti koriste za širenje straha i promoviranje nacionalističkih težnji, te da se približe u nastojanjima da pronađu neophodne kompromise kako bi BiH krenula naprijed. Nepohodne reforme mogu i trebaju doći iz institucija BIH i moraju poštovati suverenitet i teriorijalni integritet Bosne i Hercegovine, države koja je sastavljena od dva eniteta i Brčko distrikta. U danima koji su pred nama, očekujemo da bh. lideri obezbijede mir i da saslušaju i poštuju građane. Ima još mnogo posla da se uradi da bi BiH postala prosperitetna i istinski demokratska zemlja, u kojoj institucije i politički lideri služe građanima na efikasan i odgovoran način – saopćila je Ambasada SAD-a.

(Fena)