Alen Taletović:”Nakon Banovića i Lukavca uskoro otvaramo i Općinski sud u Srebreniku!”

Alen Taletović kantonalni ministar pravosuđa ima samo riječi hvale kada je u pitanju rad Općinskih sudova u Lukavcu i Banovićima koji su otpočeli sa radom u prošloj godini. Inače Općinski sud je sve do 2013. godine vodio sve predmete sa Općine Lukavac, dok su predmeti iz Banovića završavali u Živinicama.

„Ukoliko uzmemo u obzir da je oko 30.000 predmeta od strane Lukavca preuzeto iz Tuzle, i oko 5.000 Bnaovići iz Živinica pokazuje da će se ovim sudovima rasteriti rad, a i građani neće morati putovati prema Tuzli i Živinicama“, kazao je za RTV Slon Alen Taletović – ministar pravosuđa u Vladi TK.

No, to nije kraj potezima koje povlači mladi Taletović, pa je završena i dokumentacija koja će doprinjeti otvaranju suda u Srebreniku kako bi se rasteretio Općinski sud u Gradačcu koji je do sada vodio brigu o ovom području.

„U ovom trenutku završene su sve obaveze. Mi imamo dobru saradnju sa Općinom Srebrenik i mi ćemo imati tu podijeljene nadležnosti sa Općinom,a time ćemo olakšati i rad suda u Gradačcu, ističe Taletović.

CentralnoGrijanje

Pored ovog suda u toku je i preseljenje Općinskog suda u Tuzli koji je još u prošloj godini trebao biti smješten u nekadašnji Dom armije Bosne i Hercegovine, koji koristi Univerzitet u Tuzli. Ministar se dotakao i Odluke Vlade koja je podržala angažman pripravnika u pravosudne institucije što će također ubrzati rad na predmetima nižeg ranga odnosno smanjiti broj parničnih postupaka.

„To je nešto sjajno što se može desiti mladom čovjeku da napravi prve korake u pravosudnim institucijama i oni su primjeni na dvije godine gdje će steći znanje, ali i mogućnost polaganja pravosudnog ispita“, rekao je ministar.

Na ovaj način smatra Taletović stvara se jedna mlada ekipa koja će natjerati starije sudije da još bolje rade, jer će u konačnici imati ih ko zamijeniti ako to ne budu radili.

(RTV Slon)