Aleksandar Vučić: Pitanje Bosne je jedino pitanje od kojeg čuvam Srbiju

0
114

Potpredsjednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim šefom diplomatije Sebastianom Kurtzom koji boravi u posjeti Beogradu, izjavio je da je jedino pitanje koje ga plaši u razgovorima i od kojeg čuva Srbiju, zapravo pitanje Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency.

Odgovorajući na pitanje austrijskog novinara da li bi mogao da zamisli zajedničku inicijativu Austrije i Srbije da se BiH učini stabilnom ili pokrene inicijativa za ustavne promjene, jer je BiH zemlja koja se tiče i Austrije i Srbije i nije u stanju da sprovede reforme, potpredsjednik srbijanske vlade je ponovio da Srbija poštuje suverenitet BiH, ali i da je to najteže pitanje na Balkanu.

„Jedino pitanje koje me plaši u našim razgovorima i od kojeg čuvam Srbiju jeste pitanje Bosne. Srbija ima svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu, Srbija se u skladu sa tim obavezama ponaša. Srbija podstiče stabilnost u regionu“, rekao je Vučić dodavši da situacija u BiH nije laka i da on ne vidi lako rješenje, a ako ono postoji, voleo bi da ga čuje.

„Moja pamet za tako veliki problem nije ni blizu dovoljne. Ne vidim tako lako i jednostavno rešenje, osim što smatram da je potrebno da bude urađeno u dogovoru tri naroda na miran i demokratski način i to bi bilo rešenje koje će Srbija uvek podržati“, poručio je Vučić.

(AA)