Aldin Širanović: “Pozivam drugi Plenum na zajednički skup”!

Večeras se održao Plenum građana čiji je organizator grupa „Udar“. Na Plenumu se pojavilo oko pedesetak građana među kojima su bili i predstavnici sindikata. Skup je započeo retorikom od straneAldina Širanovića da iza drugog gradskog Plenuma, a prema informacijama kojima on raspolaže, stoje četiri čovjeka iz postojeće političke elite. No prisutni nisu mogli dobiti odgovor na zahtjev da se javno kaže o kojim se ljudima radi.

Širanović je istakao da nema ništa protiv drugog Plenuma ali da će im se pridružiti kada se otklone politički uticaji. Građani koji su tražili riječ, a među kojima je bio i predstavnik Sindikata radnika „Polihema“ Enes Tanović, jasno je poručio svim članovima Plenuma da je politika uspjela svojim djelovanjem razdvojiti Plenume i na taj način razjediniti masu od 10.000 ljudi koji su se izborili za proteste.

„Uspjeli su vas razdvojiti. Sve dok se „vođe“ Plenuma ne vrate izvorima, ništa se neće moći napraviti“, kazao je Tanović što je podržano velikim ovacijama.

Širanoviću se također tokom skupa nekoliko puta zamijeralo političko okruženje.

CentralnoGrijanje

Ipak, mogli su se čuti i konkretni prijedlozi pojedinaca. Tražilo se da nezavisna tijela ispitaju koliko košta obnova zapaljenih objekata smatrajući da je procjena od milion konvertibilnih maraka za zgradu Općine pretjerana te da ju je možda bolje praviti iz temelja. Tražilo se smanjenje nemedicinskog osoblja u UKC-u Tuzla, ukidanje Upravnih odbora u javnim preduzećima, smanje plata funkcionerima, uvođenje obaveznog glasanja na izborima ali i maksimalno reduciranje voznog parka političara. Bilo je i onih koji su se odrekli pripadnosti konstitutivnom narodu budući da nije usvoje odluka Sejdić-Finci što u neravnopravan položaj stavlja nacionalne manjine.

Na kraju, Širanović je javno pozvao drugi Plenum građana, Udruženje nezaposlenih, sindikate i sva druga udruženja koja okupljaju građane, da se okupe u jednom zajedničkom Plenumu na kojem bi ih podržalo 20.000 ljudi. On je obećao i predstavnicima sindikata da će im se ponovo pridružiti na protestima u srijedu a ukoliko dođe do ponovnog ujedinjenja Plenuma da će se nastaviti sa masovnim protestima u Tuzli.

 

(RTV Slon/Foto: RTV Slon)