Alarmantno: U TK sve češći razvodi mladih parova

0
20

Vjenčaju se, osnuju porodicu i nakon nekoliko godina traže advokata za brakorazvodnu parnicu. Ova praksa mladih osoba danas je, nažalost, sve češća, čemu svjedoče i podaci u Kantonalnom zavodu za pružanje pravne pomoći u Tuzli.

Naime, u ovaj Zavod svakodnevno pristižu oni koji žele pokrenuti brakorazvodnu parnicu.

„Zaista nama vrlo često dolaze mladi nakon dvije, tri ili četiri godine braka, da se razvedu, sa jedno, dvoje ili više djece“, ističe  Mersija Jašarević, direktorica Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći Tuzla.

Direktorica Jašarević napominje da nadležni organi moraju što prije početi poduzimati određene mjere, kako bi se ovo stanje riješilo. Najčešći razlozi razvoda su, napominje ona, nedostatak zaposlenja i krova nad glavom.

„ Ako zaključe brak onda su prinuđeni da žive sa roditeljima, ili negdje ko podstanari, nemaju riješeno stambeno pitanje, stalni izvor prihoda“, dodaje Jašarević.

Tako su prinuđeni zavisiti od roditelja ili rodbine. Mnogo je načina za rješavanje ovog složenog problema, kaže Jašarević, a potrebno je uključivanje svih nadležnih institucija. Ovom Zavodu svakodnevno se javljaju građani i sa bojnim drugim problemima, kao što su oni iz oblasti radnih odnosa, prevareni žiranti, imovinsko-pravni odnosi, a prisutni su i krivični postpuci, naročćito slučajevi maloljetničke delikvencije.

„ Nakon što smo prošli određene obuke, mi smo certificirani da možemo biti i branioci maloljetnicima, i imamo prilično veliki broj predmeta gdje su maloljetnici osumnjičćeni ili optuženi“, kaže Jašarević.

(rtv slon)