ALARMANTNO Još 11 mladih u teškom stanju zbog nove droge?!

0
73

Javnost u Bosni i Hercegovini i regionu skoro svakog mjeseca iznova šokiraju vijesti o pojavi potpuno novih, opasnih vrsta opijata, koji veoma brzo postanu popularni među mladima. Ljekari u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo imali su zapanjujuće iskustvo u noći sa srijedu na četvrtak protekle sedmice, kada im je dovezen mlađi pacijent koji je pod utjecajem narkotika imao veoma čudne reakcije.

U protekla 24 sata imali su čak šest sličnih slučajeva pa se kod medicinskog osoblja javila opravdana sumnja da se pojavila nova vrsta droge na ulicama Sarajeva.

Čudna dešavanja

– Taj dan bio je specifičan. Od šest primljenih pacijenata pod utjecajem narkotika, što je neuobičajeno veliki broj tokom 24 sata, dvije osobe imale su epileptične napade, jake mučnine i teške psihofizičke reakcije. Preostale četiri osobe imale su apstinencijalnu krizu. Svi su se veoma loše osjećali. Tokom vikenda primili smo još šest pacijenata pod utjecajem narkotika, a neki su bili životno ugroženi. Jedna osoba prestala je disati, ali smo je uspjeli reanimirati. Nešto čudno se dešava, ili je neka nova sintetička droga ušla u BiH ili je u pitanju nečista droga – kaže Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne pomoći KS.

(Avaz)