Akcija u Doboju i Tesliću: SIPA uhapsila 13 osoba osumnjičenih za ratne zločine

Po nalogu Tužilaštva BiH, na području Doboja i Teslića provedena je velika akcija u predmetu ratnih zločina, u okviru koje je lišeno slobode 13 osoba.

U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realiziraju se u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Slobode su lišeni Bjelošević Andrija (1954.), Savić Milan (1952.), Kuzmanović Dušan (1955.), Markočević Predrag (1957.), Đukić Marinko (1964.) Pijunović Miroslav (1956.), Ćulibrk Dobrivoj (1956.), Marijanović Dragan (1971.), Slavuljica Dario (1973.), Gavranović Saša (1966.), Subotić Predrag (1972.), Dević Vitomir (1967.), Šljuka Zoran (1957.), saopćeno je iz Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 172. KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“ nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića i Doboja tokom 1992. godine.

CentralnoGrijanje

Među lišenim slobode ima osoba koje su obnašale visoke dužnosti u policijskim strukturama u ratnom periodu, kao i pripadnika jedinice “Miće” iz Teslića.

Predmet ratnih zločina odnosi se na zločine koje su počinili pripadnici oružane formacije “Miće” iz Teslića.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH odlučiti o njihovom daljem statusu.

(Vijesti.ba)