Akcija “Ostrvo”: Uhapšene četiri osobe zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

0
153

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u koordiniranoj akciji sa policijskim službenicima MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona kodnog naziva „Ostrvo“, jutros su (18.5.2016. godine) na području Ljubuškog slobode lišili četiri osobe i pretresli objekte na tri lokacije.

Slobode su lišene osobe inicijala D.V. (1980), Z.P. (1991) i A.B. (1987) državljani BiH i osoba inicijala R.K (1985) državljanin Albanije zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

 Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Granične policije BiH.

 Osobe lišene slobode sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe vršili neovlašteni promet opojne droge „kokain“ sa područja Hrvatske i Njemačke na područje BiH s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koriste, koji su dalje distribuirali u količinama od pet do 100 grama krajnjim preprodavcima i konzumentima na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadno-hercegovačkog kantona.

U okviru današnje akcije pretreseni su objekti na tri lokacije na području Ljubuškog. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, SIM kartice, pakovanje bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „kokain“ i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

(NAP)