Akcija „Damask“: Do sada uhapšeno 16 osoba, pretresi i u Tuzli (FOTO / VIDEO)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u akciji kodnog naziva „Damask“, koju su započeli jutros na širem području BiH, među kojima je i Tuzla, slobode lišili 16 osoba inicijala:  A.K. (1983), E.H. (1992), H.F. (1967), M.Dž. (1980), M.K. (1980), S.B. (1986), I.D. (1971), E.M. (1979), S.H. (1974), E.D. (1984), S.H. (1979), F.Z. (1960), A.H. (1991), H.B. (1972), J.J. (1987) i E.M. (1987).

U toku su pretresi objekata na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča) Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića, s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Do sada je u pretresima pronađena određena količina naoružanja, municije i druge vojne opreme, zatim propagandni materijali, kompjuteri i kompjuterska oprema, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Oni se dovode u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija kao što su IDIŠ, ISIL/Islamska država, Džebhatun Nusra i druge.

CentralnoGrijanje

Današnjim aktivnostima obuhvaćeno je dodatnih 15 osoba koje su zatečene na terenu prilikom realiziranja operativne akcije. Trenutno se utvrđuje karakter i priroda njihovog boravka na pomenutim lokacijama, a o njihovom statusu naknadno će biti donesena odluka shodno uputama nadležnog tužioca.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.