Ajanović : Faruk Balijagić nije uhapšen u Hrvatskoj

0
193

U svojstvu branitelja Faruka Balijagića, obavještavam javnost da su mediji u BiH dobili neistinitu informaciju da je Balijagić uhapšen u Republici Hrvatskoj.

Nakon što sam obaviješten o navodnom hapšenju, kontaktirao sam Faruka Balijagića, koji mi je saopštio da je od strane istražnog sudije Županijskog suda u Rijeci pozvan radi davanja izjave, a nakon što je podnio zahtjev Državnom odvjetništvu i Ministarstvu pravde Republike Hrvatske da mu se po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo sudi u Hrvatskoj.

Faruk Balijagić je pozvan na adresu stana u Rijeci, a koju sam u svojstvu branitelja dostavio Kantonalnom sudu u Sarajevu. Nakon što je Faruk Balijagić saslušan, isti je bez bilo kakvih mjera zabrane i dalje slobodan građanin.

Istražni sudija Županijskog suda u Rijeci donio je odluku da se ukine potjernica raspisana u BiH protiv Faruka Balijagića, da se odbije zahtjev za izručenje istog Bosni i Hercegovini, te odluku da će se Balijagiću suditi u Republici Hrvatskoj, članici Evropske unije, a po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo. Advokat Faruka Balijagića u Hrvatskoj je Predrag Kovačić, odvjetnik iz Rijeke, a svi zainteresovani mogu dodatne informacije dobiti direktno od Faruka Balijagića na broj 00385955321567.    

S obzirom da se u BiH pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi Adi Balijagiću, po istom činjeničnom i dokaznom supstratu kao i Faruku Balijagiću u Republici Hrvatskoj, očito je da će ovaj slučaj biti sudski presedan i ispit za nepristranost rada pravosuđa u BiH, posebno ukoliko se dogodi da presude budu različite.

12. 05. 2016.                                                                  Mirnes Ajanović, advokat