Agencija trgovcima otkrila kad im dolaze inspektori

0
119

Agencija za nadzor nad tržištem BiH na svojoj internet stranici objavila je plan inspekcijskih pregleda za ovu godinu, u kojem su precizno naveli kada će i koji neprehrambeni proizvodi biti kontrolisani.

U planu ove inspekcije se, na primjer, navodi da će od 1. februara do 30. aprila biti obavljen inspekcijski pregled produžnih kablova. Piše da je planirano ukupno 10 pregleda ovih kablova, od čega će po četiri da obave inspektori iz RS, odnosno FBiH, a dvije kontrole biće u Brčko distriktu.Upravo je ova agencija u svojim ranijim saopštenjima navodila da su na bh. tržištu pronađeni brojni kablovi koji predstavljaju rizik od strujnog udara.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH u planu za 2014. godinu između ostalog navodi i da će biti kontrolisana i kozmetika, dječja oprema i odjeća, električne kvarcne grijalice, pegle, aparati za gašenje požara i slično. Pored svakog proizvoda navedeno je u kom periodu će kontrola biti obavljena, te da li će biti izvršena samo vizuelna i administrativna provjera, ili će ona obuhvatiti i laboratorijsko ispitivanje.

Iz udruženja za zaštitu potrošača iskritikovali su ovaj postupak Agencije za nadzor. Naravno, ako su najavljene kontrole odmah svi mi pretpostavljamo da se nešto krije iza kulisa. Ova najava nije dobrodošla”, kaže Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor, ističući da je sasvim moguće da će trgovci povući neke proizvode iz prodaje u periodu najavljene kontrole.

Mesud Lakota, dugogodišnji borac za prava potrošača iz Sarajeva, ističe da je iznenađen ovim postupkom Agencije jer, kako ističe, iz iskustva zna da je ranije svaki inspekcijski monitoring bio tajan.”Pa, ovo je nelogično i čudi me. Da nije neka lažna stranica? Ovo se obratno radi! Oduvijek se radilo po slučajnom uzorku i nije se izlazilo u javnost kada će kontrola biti vršena. Ovo mi je potpuno nejasno”, kaže Lakota.

 Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH pravdaju se da je, prateći dobru praksu organa nadzora država članica EU i smjernice Evropske komisije za izradu i objavu godišnjih planova nadzora, evidentno da preventivno djelovanje prema privrednim subjektima omogućava postizanje pozitivnih rezultata uz manja ulaganja i finansijskih i ljudskih resursa.

Dodaju da iz više razloga povlačenje potencijalno nesigurnih proizvoda samo za vrijeme najavljenih kontrola ne može dati očekivane rezultate prevare inspektora.

(Nezavisne novine)