Afroamerikanci na protestima ispred izraelskog konzulata

0
120

Grupa Amerikanaca afričkog porijekla okupila se na protestima ispred izraelskog konzulata u New Yorku, kojim su iskazali nezadovoljstvo zbog odluke Izraela o deportaciji 60 hiljada afričkih izbjeglica u ovoj zemlji, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Tokom protesta demonstranti su poručili kako 60 hiljada afričkih izbjeglica u Izraelu vodi borbu za životu u veoma lošim uvjetima, te da je veliki broj njih u zatvorima izložen represijama. Poruka demonstranata je bila da Izrael mora pomijeniti odluku, te poštovati prava izbjeglicama.

Protestima u New Yorku prisustvovao je američki aktivista za ljudska prava Abdul Mageed Haroun. On je izjavio da se Izrael bezobzirno ponaša prema pravima izbjeglica.

“Danas smo se ovdje okupili zbog afričkih izbjeglica koje imaju status međunarodnih izbjeglica. Izrael je dužan pružiti osnova prava zaštite ovim izjbeglicama”, rekao je on.

Premijer Izraela Binyamin Netanyahu u svojoj ranijoj izjavi kazao je kako je Izrael odlučan o pitanju deportacije afričkih izbjeglica.

“Postupit ćemo po zakonu. Po zakonu ćemo izvršiti deportaciju”, rekao je Netanyahu.

(Vijesti.ba/AA)