A šta da je umjesto Predsjedništva BiH gorjela Bijela kuća?!

Ko god sjedio u Predsjedništvu BiH, bio to Željko Komšić, Nebojša Radmanović ili Bakir Izetbegović, ovo se nije smjelo dogoditi – istakao je za bh. novinsku agenciju Patria Adamir Jerković direktor Arhiva FBiH.

Otkriva da  su ga događaji od 7. februara uznemirili.

”Da je umjesto Predsjedništva BiH kojim slučajem to bila Bijela kuća, svi Amerikanci bi to spriječili i vjerujem da se ovako nešto ne bi dozvolilo” – potcrtava Jerković.

Podsjećamo, nakon što je stradao Arhiv BiH u nasilnim protestima od 7. februara, štete se još uvijek zbrajaju. Uposlenici Arhiva BiH i FBiH već danima rade na raščišćavanju prostorija, klasificiraju se izgorjeli dokumenti kao i dokumenti koji su uništeni u gašenju požara.

”Stradao je Depo 1, gdje je bila najvrednija građa Arhiva BiH. Izgorjeli su dokumenti zajedničkog ministarstva Austro-Ugarske, zbirka poklona i otkupa, mikrofilmovana građa, u zbirci je bilo 10-ak orijentalnih rukopisa, šteta je neprocjenjiva” – navodi Jerković.

CentralnoGrijanje

Prema njegovim riječima, nastradali su i fondovi u podrumu Predsjedništva BiH. Jedini način da se sačuva ono što je ostalo, jeste proces digitalizacije. Upravo je dobar sistem protivpožarne zaštite sačuvao Arhiv FBiH, pojasnio je Jerković.

”Zahvaljujući tome što sam se bojao vatre mi smo sačuvali značajan fond, još iz perioda Branka Mikulića. Iz cijelog svijeta dolaze nam stručnjaci, istražuju, pišu se knjige.

Malo je poznato i da se dokumenti predsjednika i potpredsjednika FBiH čuvaju u našem Arhivu. Kada je bila afera oko Živka Budimira (predsjednik FBiH op.a.), nama su dokumente ispitivale sve moguće bh. bezbjedonsone agencije, ali i sam Živko Budimir’‘ – otkriva Jerković.

(MOJportal)