6 zdravih kolačića koji se ne peku (FOTO)

0
421

Kolačići od tijesta su ukusni bilo da imate pet ili 35 godina, ali kada ste stariji znanje koje imate o štetnosti rafinisanog brašna i šećera može vas spriječiti da uživate u njima.

Srećom, postoje kolačići od brašna napravljeni od zdravih sastojaka kao što su puter od badema, ovas i indijski orah. Mi vam predstavljamo šest takvih zdravih i ukusnih

zalogaja.

SIROVI KOLAČIĆI OD BADEMA I KOKOSA

POTREBNO JE: 1/2 šolje putera od badema ili kikirikija, 1/4 šolje + 1 kašika meda

ili sirupa od javora, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1/4 šolje + 1 kašika kokosovog brašna,

3 kašike mljevenog sjemena lana, 1/4 kašičice morske soli, 1/4 šolje komadića tamne

čokolade.

PRIPREMA: Puter od badema ili kikirikija pomešajte sa medom i ekstraktom vanile

i dobro umutite. U drugoj činiji pomešajte kokosovo brašno, mljeveno sjeme lana i so,

pa dodajte prethodnoj smjesi i sjedinite. Rukama oblikujte kuglice i u svaku utisnite po

nekoliko komadića čokolade. Ostavite u frižider da se dobro stegne.

KUGLICE OD OVSA I SUVOG GROŽĐA

POTREBNO JE: 1 ½ šolja ovsa, 1/2 šolje sirovog indijskog oraha, 1/4 šolje sjeckanog

kokosa, 1/4 šolje sirupa od javora, 2 kašike kokosovog ulja, 1/2 kašičice ekstrakta

vanile, 1/2 kašičice cimeta 1/2 šolje suvog grožđa.

PRIPREMA: Ovas, indijske orahe i kokos stavite u sjeckalicu i sameljite. Izručite u

veću činiju, dodajte sirup od javora, kokosovo ulje, vanilu i cimet, pa miješajte dok

se sve lijepo ne sjedini. Dodajte suvo grožđe, pa oblikujte kuglice. Kuglice čuvajte u

zatvorenoj posudi u frižideru.

NUTELA LOPTICE SA HURMAMA

POTREBNO JE: 1 šolja pečenih lješnika, 1 šolja sjeckanih hurmi, 1/3 šolje ovsa, 3

kašike kakaa, 1 ½ kašičice ekstrakta vanile, 1/4 kašičice morske soli.

PRIPREMA: Lješnike sameljite na krupno i izdvojte 1/3 kasnije za valjanje.

Lješnicima dodajte hurme, ovas, kakao, vanilu i morsku so i sve zajedno u sjeckalici ili

blenderu dobro izmiksajte. Od ove smjese formiraje kuglice i uvaljajte ih u lješnik koji

ste odvojili sa strane. Ostavite kuglice u frižider da se stegnu, pa poslužite.

KUGLICE SA KIKIRIKI PUTEROM

POTREBNO JE: 3/4 šolje brašna, 1/4 šolje putera od kikirikija u prahu, 1/4 kašičice

soli, 1 kašika putera od kikirikija, 1/4 šolje nezaslađenog sosa od jabuke, 1/2 kašičice

ekstrakta od vanile, 1/2 šolje braon šećera.

PRIPREMA: U manju posudu pomiješajte brašno, puter od kikirikija u prahu i so. U

drugu činiju sjedinite puter od kikirikija, sos od jabuke, vanilu i braon šećer. Spojite

ove dve smjese, pa rukama valjajte kuglice i držite ih u frižideru. Najbolje su poslije dva

dana.

ŠARENI KOLAČIĆI

POTREBNO JE: 5 kašičice bijelog ili ovsenog brašna, na vrh noža sode bikarbone, na

vrh noža soli, 2 kašičice ulja ili otopljenog putera, 1/4 kašičice ekstrakta vanile, 1-2

kašičice šarenih mrvica, 1/4 šolje komadića tamne čokolade, 1 kašičica braon šećera.

PRIPREMA: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i so,

pa im dodajte ulje i ekstrakt vanile i sjedinite viljuškom. Oblikujte tri manje loptice,

pa pecite 8-9 minuta. Izvadite loptice dok su još uvijek nedovoljno pečene i sačekajte

malo da se prohlade. Stavite ih u plastičnu posudu i poklopite ako želite mekane

kolačiće ili ih stavite u staklenu posudu ako želite da budu hrskavi.

KOKOS KUGLICE

POTREBNO JE: 1/4 šolje kokosovog brašna, 1/4 šolje putera od badema, 1/4 šolje

sosa od jabuke, 3 kašike vode, 2 kašičice ekstrakta vanile, 2 kašičice cimeta, 1

kašičica tečnog zaslađivača, 3 kašike sjeckanog kokosa.

PRIPREMA: Kokosovo brašno sjedinite sa puterom od badema, pa im dodajte sos od

jabuke, vodu, vanilu, cimet i zaslađivač i sve dobro promiješajte. Oblikujte kiglice, pa

ih po želji uvaljajte u kokos.

(blic)