6 jasnih znakova da je vaša jetra opasno preopterećena

0
17

Jetra pripada organima za detoksifikaciju organizma i vrijedno radi svakog dana. Nije ni čudo što je pod velikim stresom! Ako naša jetra ne može da pretvori toksine iz tijela u bezopasan otpad, oni čekaju u našem masnom tkivu da jetra ponovo porad kako bi bili izbačeni iz našeg tijela. Ukoliko se to ne desi, naše tijelo se puni otrovima koji mogu dovesti do različitih oboljenja.

Provjerite koji simptomi ukazuju na to da je jetra preopterećena:

1. Dezorijentisanost

Ako je vaša jetra preopterećena, onda nije u mogućnosti da pravilno filtrira krv. Kao rezultat toga, toksini dospjevaju i vaš mozak. Zbog toga se mogu javiti simptomi kao što su konfuzija, problemi sa pamćenjem i sa donošenjem odluka.

2. Nizak nivo šećera u krvi

Jetra je takođe odgovorna i za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi. Ako ne radi kako treba, možete doživeti nagli pad šećera.

U normalnim okolnostima, jetra otpušta glukozu nakon obroka. Ako jetra ne može da oslobodi nagomilanu glukozu u krvotok, nivo glukoze u krvi naglo opada. Zbog toga možete doživjeti simptome kao što su vrtoglavice, nesvjestice, nemogućnost koncentracije, nervoza.

3. Disbalans hormona

Jetra takođe reguliše i nivo hormona. Nefunkcionalna jetra može bit razlog za neravnotežu nivoa estrogena i testosterona, što može dovesti do problema kao što su smanjen libido i izraženi simptomi PMS-a.

4. Promjene raspoloženja

Vaše raspoloženje i pamćenje zavise od stanja vašeg mozga. Kada toksini stignu do mozga, možete imati problema da se sjetite nekih stvari i doživjeti nagle promjene raspoloženja.

Anksioznost i depresija su takođe povezani sa jetrom. Ako primijetite ove simptome, najprije provjerite svoje organe, prije nego što posegnete za sedativima.

5. Apnea tokom sna

Apnea je poremećaj spavanja kod koga dolazi do prekida disanja na više o 10 sekundi. U nekim slučajevima disajni putevi mogu biti blokirani na 2-3 minuta, a ovi kratki prekidi mogu zajedno činiti i više od polovine vremena koje provedete spavajući. Jedan od čestih simptoma ovog poremećaja jeste hrkanje. Ako primijetite simptome, provjerite stanje svoje jetre.

6. Poremećaj imunog sistema

Osobe koje se često razboljevaju vjeruju da je glavni razlog za to nedostatak vitamina C. Ipak, rijetki samo znaju da jetra igra važnu ulogu u izgradnji jakog imunog sistema. Zdrava jetra znači da se vaš organizam bolje bori sa virusima i bakterijama, piše “Fokuzz“…

(Haber)